Een teenorthese corrigeert of geeft steun

Een teenorthese is gemaakt van siliconen die op maat gevormd worden naar de voet en de gewenste stand van de tenen. De teenorthese kan vervaardigd worden uit materiaal van verschillende hardheden, afhankelijk van de benodigde steun of correctie. Een teenorthese wordt toegepast om bijvoorbeeld de stand van de tenen te corrigeren, druk te verdelen of irritatie te voorkomen. Bij hamer- of klauwtenen voorkomt een teenorthese pijn op de toppen en de bovenkant van de tenen. Eelt en likdoorns komen vaak niet meer terug als u een teenorthese enige tijd draagt.

Wennen aan een teenorthese

Het dragen van een teenorthese moet langzaam opgebouwd worden om drukplekken of blaren te voorkomen. Begin met 1 à 2 uur per dag en breid dit elke dag met een uur uit. In het begin zal de teenorthese wat vreemd aanvoelen, maar dit is van voorbijgaande aard. Na ongeveer 2 weken moet u de teenorthese zonder problemen de hele dag kunnen dragen. De teenorthese draagt u niet als u op blote voeten loopt.

Geen speciale schoenen nodig

“Passen mijn schoenen nog wel als ik een teenorthese heb?” is een veelgehoorde vraag. Het antwoord is ja, u kunt een teenorthese gewoon dragen in confectieschoenen. Een teenorthese neemt minimale ruimte in, dus uw voet wordt wel iets breder. Dat vormt normaal gesproken geen probleem in bestaande schoenen.

Onderhoud en reparatie van een teenorthese

Een teenorthese is stevig maar tegelijkertijd ook kwetsbaar bij ruw gebruik. Haal de teenorthese altijd met twee handen van uw voet om scheuren te voorkomen. Een teenorthese kan elke dag gereinigd worden met water en zeep. Gebruik hierbij eventueel een zachte tandenborstel. Bewaar de teenorthese in een bakje met een dun laagje talkpoeder. Dit verlengt de levensduur en zorgt er tevens voor dat de teenorthese gemakkelijk aan- en uitgedaan kan worden. Mocht er een scheurtje ontstaan, dan kan dit nagenoeg altijd gerepareerd worden. Is er een stuk afgescheurd, neem dat dan altijd mee.

Bij teenklachten

Een teenorthese zorgt er bij hamer- of klauwtenen voor dat de druk op de bovenkant en de toppen van de tenen vermindert.

Bij likdoorns

Een teenorthese kan verlichting bieden bij hardnekkige likdoorns. De pedicure bekijkt of het nodig is door te verwijzen naar de podotherapeut.

Gratis voetencheck

Laat uw voeten controleren door een voetspecialist. Maak nu een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging. In Heerlen kunt u op dinsdag ook zonder afspraak terecht.