Zweetvoeten: tips van de voetspecialist | blog

Wanneer heb je zweetvoeten?

Het is al een tijdje volop zomer. Met dit warme weer transpireren we allemaal meer dan normaal, dus ook onze voeten voelen al snel klam aan. Maar wanneer spreek je nu echt van zweetvoeten? Je hebt echt last van zweetvoeten als je overmatig transpireert en je voeten constant nat zijn. Je ziet dan vaak putjes in de voetzool. Het zijn kleine huidbeschadigingen aan de oppervlakte, die ontstaan door verweking van de huid. De huid is vaak ook een beetje wit.

Zweet heeft een functie!

Onze zweetklieren werken hard om een uitgebalanceerd ‘voetklimaat’ te bewerkstelligen. Zweet is een natuurlijke bescherming voor de huid: het koelt als het te warm wordt, het bewaart de vochtbalans en heeft een reinigende werking tegen vuil. Als zweetklieren té hard werken, is het evenwicht verstoord en krijg je zweetvoeten. Op zich niets ernstigs, wel vervelend.

Zweetvoeten en hormonen

Hormonen hebben invloed op de zweetproductie. Jongeren in de puberteit en vrouwen in de overgang hebben door hormoonwisselingen meer last van zweetvoeten. Ook mensen die verplicht werkschoenen of veiligheidsschoenen dragen, hebben vaker last van zweetvoeten. Als blijkt dat iemands huid extreem veel vocht afscheidt, dan kan het zijn dat er een (huid)ziekte aan ten grondslag ligt. Als ik dat vermoeden heb, verwijs ik door naar dermatoloog of huisarts om verder onderzoek te doen.

Wat kun je doen aan zweetvoeten?

U kunt zelf van alles doen tegen zweetvoeten. Let bij de keuze van schoenen en sokken op de samenstelling van het materiaal. Ik kan iedereen aanraden om katoenen sokken te dragen, dat helpt in ieder geval. Als u geen sokken kunt vinden die gemaakt zijn van 100% katoen, kies dan voor een samenstelling met zoveel mogelijk katoen. Bamboe is ook een goed alternatief. Draag liever geen panty’s of pantykousjes. Die zijn gemaakt van synthetisch materiaal, dus ademen niet en nemen geen vocht op. Het is daarbij goed om leren schoenen te dragen. Leer ademt en absorbeert iets van het vocht. Kunststof schoenen werken averechts. Ze ventileren niet, houden het vocht vast in de schoen, en zorgen daardoor voor een extra broeierig gevoel. Ook raad ik iedereen aan om regelmatig van schoenen te wisselen, zodat ze kunnen luchten en het vocht kwijt kunnen.

Wanneer moeten zweetvoeten behandeld worden?

Een voetklimaat dat warm en vochtig is, is een paradijs voor bacteriën en schimmels. De huid is kwetsbaarder door verweking en kan door wrijving sneller beschadigd raken. Ook nagels verweken als voeten lang in schoenen opgesloten zitten. Dan kunnen nagelproblemen ontstaan, zoals een ingegroeide nagel. In dat geval is het verstandig om een (medisch) pedicure of podotherapeut te raadplegen. In principe hoeven zweetvoeten niet speciaal behandeld te worden door de podotherapeut. Zweet heeft immers een functie. Maar veel mensen vinden het vies of voelen zich er ongelukkig mee. Twijfelt u of bent u onzeker over uw voeten, vraag ons dan gerust om advies. Blijf er niet mee doorlopen, want daar zijn uw voeten te belangrijk voor.

Zweetvoeten behandelen kunt u zelf

Ik heb een heer in mijn praktijk die door het dragen van werkschoenen enorm last had van zweetvoeten. Er zaten ook putjes in zijn voetzolen. Twee keer per dag waste hij zijn voeten en trok hij schone sokken aan. Hij wisselde regelmatig van schoenen en liet zijn schoenen ook altijd luchten. Omdat niets leek te helpen, heb ik voorgesteld om een kuur met keukenazijn te doen. Azijn werkt adstringerend (samentrekkend), waardoor de zweetklieren worden verkleind. Na 3 à 4 maanden was de huid hersteld. De putjes verdwenen doordat de huid niet meer vochtig was.

Tip: azijnkuur voor zweetvoeten

Zo werkt de azijnkuur: giet een flinke scheut keukenazijn in een voetenbadje met lauw water. Baad uw voeten hier maximaal 3 keer per week 5 minuten in. U kunt ook een washandje natmaken, er een scheut azijn op doen en vervolgens hiermee uw voeten wassen. Droog uw voeten vervolgens goed af. Doe dit 2 weken lang iedere dag en kijk dan of het resultaat heeft. Mocht het nog niet voldoende zijn, herhaal dan (zolang het nodig is) 3 keer per week een azijnbehandeling (wassen of badje maakt niet uit). Let op: het is belangrijk dat u azijn altijd verdunt met water voordat u het gebruikt.

Vragen?

Heeft u vragen over uw voeten, schroom dan niet om ze ons voor te leggen. U bent echt niet de enige met zweetvoeten en wij weten er wel raad mee!

Manouk

Manouk

Podotherapeut

Team Heerlen – Hoensbroek

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen