Koude voeten en diabetes: 3 tips

Veel diabetespatiënten hebben last van koude voeten. Zeker in de wintermaanden kan dit erg vervelend zijn. Wat kunt u doen wanneer uw voeten alsmaar koud blijven? Ik geef u graag een aantal tips.

Hoe ontstaan koude voeten bij mensen met diabetes?

Allereerst is het goed om te weten hoe koude voeten bij diabetici ontstaan. Als gevolg van diabetes kunnen de zenuwen en bloedvaten in uw lichaam beschadigd raken. Wanneer uw bloed door de beschadiging minder goed kan circuleren, ontstaan koude voeten. Bij diabetespatiënten kunnen koude voeten echter ook veroorzaakt worden door zenuwschade, ook wel neuropathie genoemd. Uw voeten voelen voor u koud aan, terwijl uw lichaam ze wel op temperatuur houdt. Het koude gevoel in uw voeten wordt dan veroorzaakt door een verkeerd signaal van de zenuwen aan de hersenen.

3 tips voor koude voeten door diabetes

Wordt het koude gevoel in uw voeten veroorzaakt door zenuwschade (neuropathie), dan is hier helaas niets aan te doen. Voor koude door een verminderde doorbloeding heb ik deze tips waarmee u als diabetespatiënt koude voeten kunt tegengaan:

1. Beweeg voldoende

Beweging is voor diabetespatiënten superbelangrijk. Probeer iedere dag twee keer een half uurtje te bewegen, gewoon op uw eigen tempo. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen. Op deze manier komt de doorbloeding van uw benen en voeten op gang.

2. Draag warme (wollen) sokken

Zorg ervoor dat uw voeten niet koud worden. Draag warme (bij voorkeur) wollen sokken om uw voeten gedurende de hele dag warm te houden.

2. Babykruikjes

Willen uw voeten maar niet warm worden? Dan kunt u eventueel een babykruikje gebruiken om uw voeten op te warmen. Ga indien u last heeft van diabetes nooit aan de slag met voetenbaden, zeker niet wanneer u last heeft van een verminderd gevoel in uw voeten. Het water kan zonder dat u dit door heeft veel te warm zijn waardoor uw huid verbrandt. Leg ook nooit direct een kruik op uw voeten, maar leg hem bijvoorbeeld in bed en verwijder hem weer voordat u gaat slapen. Zo voorkomt u dat uw voeten te warm worden (ook al kunt u zich dat misschien niet voorstellen).

Heeft u vragen?

Bovenstaande tips bieden hopelijk verlichting voor mensen met diabetes en koude voeten. Zeker voor mensen met diabetische voeten geldt: voorkomen is beter dan genezen. Heeft u vragen of valt u iets anders op aan uw voeten? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega-podotherapeuten. Vul eenvoudig onderstaand formulier in voor een voetencheck zonder verplichtingen.

Podotherapeut Manouk

Manouk

Podotherapeut

Team Heerlen – Hoensbroek

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen