“Ik vertik het om achter de geraniums te gaan zitten!”

Spinnen is al van jongs af aan mijn hobby. Het spinnenwiel snort, en de plukken wol op de vloer spin ik tot een bruikbare wolgaren. Met mijn rechtervoet bedien ik het pedaal van het spinnewiel. Na mijn enkelbreuk leek het erop dat ik nooit meer zou kunnen spinnen. Een goede vriend suggereerde nog om een motortje op het spinnenwiel te monteren, maar dat blijkt achteraf gelukkig niet nodig.

Een winterse wandeltocht

Tijdens een winterse wandeltocht in Duitsland is mijn kuitbeen vlak boven de enkel gebroken. Het gebeurde in een fractie van een seconde. Het was zeker geen misstap, het voelde als een spirituele kracht buiten mij om. Omdat het hartje winter was en heel glad, moest ik goed kijken waar ik liep. Ik was me aan het oriënteren hoe ik een pad zou oversteken. Mijn vriendin die bij me was hoorde een krakend geluid. Zelf hoorde of voelde ik niets. Ik kon niet meer verder wandelen, dus mijn vriendin ging hulp halen. Ondanks de kou voelde ik een warme energie om me heen. Het was een heel aparte ervaring.

Revalidatie

Na drie dagen ben ik het ziekenhuis uitgevlucht, want de verzorging en het eten waren daar slecht. Maar de traumachirurg had zijn werk goed gedaan. Met schroeven en platen had hij de breuk gerepareerd. In een jaar tijd werd ik nog twee keer geopereerd aan mijn rechterbeen. Door een zenuwbeschadiging, die het gevolg was van de breuk, was ik verlamd onder de knie. Het gevoel in het onderbeen was weg, alsof er een dik kussen tussen zat. Toch kon ik al vrij snel met krukken lopen. Eerst oefende ik in de woonkamer, daarna kleine stukjes buiten. Ik was zeer gedisciplineerd om weer te gaan lopen.

Via de revalidatiearts naar orthopedische schoenen

Tijdens een consult bij de revalidatiearts in het ziekenhuis heeft orthopedisch schoenmaker Rob mijn voeten opgemeten. Drie maanden lang heb ik op proefschoenen gelopen. In het begin geloofde ik niet dat de schoen mijn klapvoet, die ik had opgelopen door de enkelbreuk, zou kunnen oplossen. Daarbij heb ik regelmatig veel zenuwpijn in mijn been. Ik was blij verrast toen ik het eerste paar aandeed en ik er bijna direct op kon weglopen. Het is wel een heel proces geweest om mijn houvast en mijn veiligheidsgevoel weer terug te krijgen. Het heeft uiteindelijk een jaar geduurd voordat ik opnieuw kon lopen op de orthopedische schoenen. Maar ik ben blij om mijn voet weer te voelen.”

Weer wandelen en spinnen

Dankzij de schoenen kan ik weer wandelen én ook weer spinnen. De bewegingen aan het pedaal zijn goed voor mijn enkel. Ik vind het wel jammer dat ik geen leuke jurkjes meer aan kan; die staan niet mooi bij de schoenen. En dansen lukt me ook niet meer. Daar heb ik wel verdriet van gehad. Afgelopen zomer ben ik zes weken naar Ierland en Wales geweest. Ik heb daar lange wandeltochten gemaakt. Maar ik ben voorzichtig. Ik neem de kruk of de wandelstok mee tijdens de wandelingen. Wat dat betreft ben ik koppig. Mijn wilskracht is sterker dan het lichaam. Ik vertik het gewoon om achter de geraniums te gaan zitten!”

Margrete Vijlbrief (58) draagt orthopedische schoenen van Hanssen Footcare Arnhem – Ede

Meer weten?

Maak een afspraak met een van onze schoenspecialisten. Zij geven u een advies op maat.

Vrijblijvende voetencheck

Eerst een advies? Laat uw voeten vrijblijvend controleren. U weet snel waar u aan toe bent.