“Ik ben de baas over mijn eigen leven”

De roeitrainer bij Fysiotherapie Brunssum-Noord is inmiddels mijn beste vriend. Eén, soms twee keer per week doe ik hierop een ‘full body work-out’. Op de loopband doe ik conditietraining en de andere apparaten gebruik ik voor balans- en coördinatieoefeningen. Daarnaast maak ik elke zondagmorgen een stevige wandeling in de buitenlucht. Nadat ik ruim een jaar geleden getroffen werd door een hersenstaminfarct, ben ik aan een grote fitheidsrace begonnen. Ik noem het zelf altijd ‘project Ron 2.0’.

Aandacht voor diabetes schoot erbij in

Rond mijn twintigste werd bij mij de diagnose diabetes type 2 gesteld. Ik kwam daarvoor in behandeling bij een internist. Toch heb ik het destijds genegeerd, want ik was druk met mijn studie. Stress was de oorzaak. Enkele jaren na mijn afstuderen ging ik werken bij pensioenorganisatie APG, waar ik een intensieve baan kreeg. Intussen ben ik doorgesukkeld met de diabetes.

De gevolgen van een té druk leven

Met de jaren werd ik zwaarder en mijn bloeddruk bleek te hoog. Gaandeweg werd mijn leven steeds drukker. Naast mijn toch al hectische baan als campagneleider bij APG, met vaak werkweken van zestig uur, werd ik secretaris van de Karnavalsroad Broenssem en later van de Brunssumse carnavalsvereniging De Streupers én voorzitter van de optochtcommissie. Op Aswoensdag 2017 knapte het koord. Mijn linkerbeen viel uit; ik kon niet meer lopen. Een week later volgde een verlamming aan mijn rechterarm. Volgens de neuroloog die mij behandelde had ik een hersenstaminfarct gehad. Dat is een bloeding in de hersenstam, herkenbaar aan de kruiselingse uitvalsverschijnselen.

Enorme belasting van mijn voeten

De druk op mijn voeten was enorm door het hoge gewicht. Eerder was ik al terechtgekomen bij schoentechnicus Frans Odekerken van Hanssen Footcare in Hoensbroek. Inmiddels is er al zo’n 60 kilogram vanaf. De schoenen moeten desondanks stevig en stabiel zijn. Ik heb semi-orthopedische schoenen nodig met een op maat gemaakt voetbed. Pas geleden nog heb ik samen met Frans in de catalogus een paar schoenen uitgezocht dat bij mijn voeten past. Het zijn heel modieuze schoenen. Je kunt er niet aan afzien dat het orthopedische schoenen zijn.

Ron 2.0

Na het hersenstaminfarct zat de schrik er goed in. Ik had het te druk met mijn baan en met het verenigingsleven. Ik was opgejaagd wild, heb mezelf compleet weggecijferd. Nu heb ik soms nog recidivistische verschijnselen. Dan denk je ‘het zal toch niet weer!’ Het roer moest dus om. Aansluitend aan de revalidatie ben ik met een coachingstraject gestart waarin ik leer om mezelf in bescherming te nemen, om nee te zeggen. Verder ging ik nog serieuzer aan het werk om mijn overgewicht kwijt te raken. Ik denk in stappen van tien kilo afvallen. Ik ga nu echt anders om met de dingen want ik wil volledige controle over mijn eigen leven. Ik wil er bovenop komen. Ron 2.0!

Ron Logister (42) draagt semi-orthopedische schoenen van Hanssen Footcare Heerlen – Hoensbroek

Semi-orthopedische schoenen

Podotherapie bij diabetes

Voetzorg is belangrijk voor mensen met diabetes. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heeft u een behandelplan van de podotherapeut nodig.

Vakmanschap op maat

Voor voeten die niet in standaard confectieschoenen passen.

Gratis voetencheck

Eerst een gratis advies? Laat uw voeten vrijblijvend controleren. U weet snel waar u aan toe bent.