Voetproblemen door reuma en artrose

Vijf jaar geleden had ik last van serieuze voetproblemen. Ik zwikte door mijn enkel en op mijn tenen zaten pijnlijke bulten. Mijn voeten voelden onzeker waardoor ik wiebelig liep. Ik ben in die tijd ook meerdere keren gevallen. Verder had ik veel last van mijn knieën. Weliswaar had ik zooltjes in mijn schoenen, maar die bleken niet langer afdoende. De klachten bleken het gevolg van reuma en artrose. Door slijtage vernauwen de gewrichten zich en komen de botdelen dichter bij elkaar. Dat is heel pijnlijk.

Veel aandacht voor mijn specifieke voetproblemen

Na doorverwijzing van de reumatoloog kwam ik terecht bij Hanssen Footcare in Haarlem. De eerste keer heeft de orthopedisch schoentechnoloog mijn voeten uitgebreid onderzocht en de vorm en de maten opgenomen. Korte tijd later kwam hij met het eerste paar schoenen. Aan alles kon je zien dat er veel aandacht aan was besteed. Inmiddels heb ik mijn vierde paar schoenen gekregen. Bij elk paar zijn verdere aanpassingen en verbeteringen aangebracht. Voor de pijnlijke tenen is extra ruimte gecreëerd en de zolen zijn verstevigd. Hoge schoenen zijn voor mij het meest geschikt om omslaan van de enkel te voorkomen. Die geven me veel steun en stevigheid bij het lopen. Ik zwik dan ook niet meer door mijn enkel.

Afgekeurd maar toch weer op de been

De voetklachten hadden grote gevolgen voor het werk dat ik deed. Lange tijd heb ik in de catering gewerkt. Maar toen dat te zwaar werd, ben ik omgeschakeld naar het taxivervoer. Ik vervoerde kinderen naar school en patiënten naar hun afspraken in het ziekenhuis. Ook dat ging op een gegeven moment niet meer en ik kon niet langer werken. Nadat ik volledig afgekeurd werd, voelde ik me het eerste jaar verschrikkelijk nutteloos. Daarom ben ik vrijwilligerswerk gaan doen.

Vrijwilliger met hart voor mensen

Ik doe receptieachtig werk bij een historisch centrum en vind het hartstikke leuk om te koken voor de Sweet Seventies. Dat is een grote groep dames van boven de zeventig die iedere maand samenkomen in cultureel centrum De Modestraat in Amsterdam-Noord. Ik werk samen met een kok van wie ik ontzettend veel leer. Op het menu vandaag staan pasteitjes, vleesbouillon óf vegetarische soep, haricots verts met katenspek, aardappelen uit de oven en als dessert een brownie met ijs en slagroom toe. Ik loop heel wat op en neer in deze keuken, waar ik de gerechten bereid en opdis. Het is dankbaar werk, dat is mijn drijfveer! Dit vrijwilligerswerk had ik niet kunnen doen zonder mijn orthopedische schoenen.

Gelukkig met de orthopedische schoenen

Ik kan niet anders dan lovend zijn over de behandeling. Mijn orthopedisch schoentechnoloog is altijd even vriendelijk en hij neemt de tijd. Ik ga graag naar zijn spreekuur in het BovenIJ Ziekenhuis toe. Het is ook niet ver van mij vandaan. Van de nieuwe schoenen word ik echt gelukkig. Ik kan fantastisch lopen op deze schoenen en langere tijd er op stil staan gaat heel goed. Ik heb ook geen pijn meer aan mijn voeten. Ze hebben bovendien een hippe uitstraling waar ik alleen maar complimentjes over krijg. Dat is mooi meegenomen. Ja ik ben heel tevreden, ik geef ze een 10!

Marja Bomas (64) draagt orthopedische schoenen van Hanssen Footcare Haarlem

Reumavoeten

Wie reuma heeft, heeft vaak ook last van pijnlijke voeten. Vermoeidheid, branderige voeten, stijfheid en zwellingen zijn bekende symptomen.

Vakmanschap op maat

Een uitgebreide collectie voor voeten die niet in standaard confectieschoenen passen.

Gratis voetencheck

Eerst een gratis advies? Laat uw voeten vrijblijvend controleren. U weet snel waar u aan toe bent.