Klantverhaal Semi-orthopedische Schoenen Afwikkeling

“Weer een stukje kunnen lopen”

“Ik ben geboren met klompvoeten. Vlak na mijn geboorte is de stand van mijn voeten gecorrigeerd. Mijn achillespezen werden ingesneden, zodat mijn voeten teruggebogen konden worden. Met een gipsspalk werden mijn voeten elke week iets verder rechtgezet. Na die voetcorrectie kon ik lopen op aangepaste schoenen. ’s-Nachts sliep ik met spalken. Die hielpen voorkomen dat mijn voeten tijdens de groeifase weer terugbogen in de oorspronkelijke scheve stand. Aan die spalken bewaar ik geen goede herinneringen. Ik kon niet draaien in mijn slaap en ik had vaak last van verzuring in mijn beenspieren.”

Toen ik veertien was, werden er krammen in mijn voeten gezet om het zwikken tegen te gaan. Van die operatie heb ik drie maanden moeten revalideren. Die ingreep was niet bedoeld om beter te kunnen lopen, maar om de gewrichten te ontlasten. Ik hoefde ook geen orthopedische schoenen meer te dragen. Wel heb ik door de jaren heen met pijn gelopen. Desondanks is het lange tijd goed gegaan.

Enkelgewrichten vastgezet

Tot vijf jaar geleden. Toen merkte ik dat er een blokkade ontstond in het enkelgewricht. De orthopedisch chirurg heeft toen in mijn rechtervoet het enkelgewricht vastgezet. Kort geleden is dit ook bij het enkelgewricht van mijn linkervoet gebeurd. Daardoor kan ik alleen mijn tenen bewegen. Mijn voeten kan ik niet afwikkelen. Orthopedisch schoentechnicus John heeft stevige schoenen voor mij gemaakt om zoveel mogelijk steun te geven. Hij heeft bedacht om er een zachte, diabetische voering in te zetten. Ook het voetbed is gemaakt van een zacht, drukverdelend materiaal. De schoenen zien eruit als comfortabele vrijetijdsschoenen en dat is precies wat ik wilde. Ook na de aflevering kan ik met John de schoenen verder ‘finetunen’. Ze zaten bijna meteen goed. De voetafwikkeling heeft hij verder verbeterd door de zool aan de hak af te schuinen. Het is heel plezierig samenwerken met hem.

Niet meer volledig afhankelijk van de rolstoel

De schoenen hebben een hoop vooruitgang gebracht, maar artrose is helaas een progressieve kwaal. Ik kan minder goed lopen dan voorheen. Mijn hoofd wil meer dan ik kan, maar ik doe wat ik kan doen. Het meest positieve van de schoentechnische oplossing is dat ik niet meer honderd procent afhankelijk ben van de rolstoel. In en om het huis kan ik weer stukjes lopen. Bovendien zijn het mooie schoenen die er niet orthopedisch uitzien. Daar ben ik echt heel blij mee!”

Arno van Kampen (42) draagt semi-orthopedische schoenen van Hanssen Footcare Amersfoort – Apeldoorn

Blog voetafwikkeling

Semi-orthopedische schoenen voetafwikkeling

Orthopedisch schoentechnicus John over voetafwikkelproblemen en de verschillende oplossingen hiervoor.

Aanpassingen aan schoenen

Ook bij bestaande schoenen is het vaak mogelijk aanpassingen aan te brengen die zorgen voor een betere voetafwikkeling.

Vrijblijvende voetencheck

Eerst een advies? Laat uw voeten vrijblijvend controleren. U weet snel waar u aan toe bent.