Manouk podotherapeut team Heerlen

Van eerstejaars snuffelstage naar volwaardige baan als podotherapeut

Sinds een paar jaar mag ik me officieel collega noemen in het Hanssen Footcare team. Tijdens mijn studie had ik het geluk dat ik in mijn eerste jaar hier al meteen een snuffelstage kon doen. Tijdens die stage begeleidde Ilse mij en dat was ook meteen een eerste kennismaking met het team. In mijn derde jaar kwam ik opnieuw in contact met Hanssen Footcare. Zo ben ik erin gerold. Vervolgens heb ik zowel een bijbaan als een eindstage overgehouden aan dit leuke contact. Met uiteindelijk als resultaat een fulltime baan, nu ik afgestudeerd ben.

Fysiotherapie of podotherapie

Dat ik iets wilde doen in de gezondheidszorg, stond voor mij als een paal boven water. Bij mijn studiekeuze twijfelde ik tussen fysiotherapie en podotherapie. Ik ben geïnteresseerd in het bewegen van het menselijk lichaam. En omdat voeten daar zo’n belangrijke rol in spelen, heeft dat de doorslag gegeven om te kiezen voor podotherapie. Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad, want ik blijf voeten interessant vinden.

Stage podotherapie

De stages heb ik als heel interessant ervaren. Ik voelde me thuis in het team en kon met alle vragen bij Ilse of Laura terecht. Die begeleiding maakt echt het verschil. Vooral in het begin, als je je nog wat onwennig voelt, is het fijn als er altijd iemand naast je staat die je kan helpen als het nodig is. Je groeit dan op een fijne manier in je vak en wordt zekerder van jezelf naarmate je merkt dat het gewoon goed gaat. Door alles wat ik geleerd heb in de afgelopen jaren, kan ik me nu heel goed zelfstandig redden als vakvolwassen podotherapeut.

Wat maakt werken bij Hanssen Footcare anders?

Ik vind het erg fijn dat we als podotherapeuten kunnen samenwerken met de orthopedisch schoentechnologen. Dat heb je niet bij veel andere bedrijven en daar leer je veel van. Het is ook heel afwisselend werk, doordat we op meerdere locaties zitten. Ook de afstemming met fysiotherapeuten en andere specialismen vind ik interessant. Wat voor mij de doorslag gaf, was vooral het leuke team.

Specialisatie diabetespodotherapie

Op dit moment kan ik alles wat een podotherapeut als voetspecialist moet kunnen om goede voetzorg te verlenen. Van voetonderzoek tot wondbehandeling tot aanmeten van maatvoetbedden en andere voethulpmiddelen. In de toekomst wil ik me verder bekwamen in een specialisatie binnen de podotherapie. Met name diabetespodotherapie spreekt me aan.

Hier doe ik het voor

Het fijnste is natuurlijk als je direct iets voor iemand kunt betekenen. Ik vind het erg leuk om bijvoorbeeld mensen met ingegroeide nagels te helpen. Je ziet daar meteen resultaat van en cliënten zijn vaak ook heel dankbaar vanwege de verlichting van de pijn. Na mijn afstuderen ben ik drie maanden op reis geweest door Azië. Daar heb ik mensen gezien zonder schoenen, of met slippers van 10 jaar oud. En mensen die heel veel pijn hadden met lopen. Toen besefte ik wel dat het een beroep is met grote impact en dat het echt belangrijk is wat we doen. Gewoon kunnen lopen is niet vanzelfsprekend.

Het bedrijf

Cadcam schoentechniek

Hanssen Footcare combineert het authentieke vakmanschap van orthopedische schoenen maken met de kennis van voetzorg en behandeltechnieken van nu.

Wat werkt voor jou?

Waarom doe je dit werk? Wat maakt het voor jou interessant? Collega’s vertellen.