Samenwerking met ICLimburg

Sinds kort werken de voetspecialisten van Hanssen Footcare samen met de fysiotherapeuten van ICLimburg. Bary (eigenaar van ICLimburg), en Fatima (podotherapeut bij Hanssen Footcare) vertellen over hun samenwerking.

Best mogelijke zorg door samenwerking

Bary vertelt: “ICLimburg staat voor ‘Integrated Care Limburg’, wat betekent dat we geïntegreerde zorg leveren in de regio. Bij ons zitten diverse zorgverleners onder één dak. Door samen te werken kunnen we de best mogelijke zorg leveren aan onze patiënten.” Fatima: “We vormen een multidisciplinair team met onder meer fysiotherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten. Omdat we in elkaars nabijheid werken, zijn de lijnen kort. Op deze manier kunnen we patiënten gemakkelijker doorsturen of hulp inschakelen van een specialist als dat nodig is.”

Zorg vanuit diverse invalshoeken voor het beste resultaat

“Onlangs klopte er een dame van een jaar of 50 aan bij een van de fysiotherapeuten hier in het centrum. Ze werkte in een winkel en kampte al langere tijd met rugklachten”, vertelt Bary. “Tijdens de intake ontdekte de fysiotherapeut een beenlengteverschil. Ik werd ingeschakeld om hier samen met de patiënt een oplossing voor te zoeken.” vervolgt Fatima. “Ik heb steunzolen aangemeten die haar beenlengteverschil corrigeren. Daarnaast heb ik ook de ergotherapeut erbij betrokken. Zij is bij de patiënt in de winkel gaan kijken en heeft tips gegeven om ergonomisch verantwoord te werken. We hebben deze mevrouw vanuit verschillende invalshoeken geholpen en ze was snel van haar klachten af.

Vaste casemanager

Om het overzichtelijk te houden, krijgt iedere patiënt een vaste casemanager. Dit is het centrale aanspreekpunt voor de patiënt en hij of zij bekijkt welke disciplines moeten worden ingeschakeld. Bary: “Wij zeggen altijd dat we zoveel zorg inschakelen als nodig èn tegelijkertijd zo min mogelijk. We haken elkaar vanzelfsprekend alleen aan als dat voor de patiënt belangrijk is.”

Voor de patiënt één geheel

In sommige gevallen zijn er drie tot vier verschillende zorgverleners betrokken, maar omdat de lijnen kort zijn en de communicatie via de casemanager verloopt, is het voor de patiënt één geheel. Dat is ook logisch. De patiënt heeft namelijk maar één doel: van de klachten afkomen”, laat Fatima weten.

Effectieve en doelmatige zorg

Fatima: “Het is heel prettig om samen te werken met diverse zorgverleners. Vanzelfsprekend zitten er veel raakvlakken tussen bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie en podotherapie. Omdat we samen in één gebouw zitten kun je elkaar gemakkelijk bereiken of even samen sparren. Ik merk dat we op deze manier ook veel van elkaar leren. Daar wordt niet alleen de zorg die we verlenen beter van, maar we werken ook veel effectiever en doelmatiger.”

Verschuiving naar vraaggerichte zorg

Wat de toekomst brengt? Bary en Fatima verwachten allebei dat zorgverleners zich steeds vaker zullen gaan verenigen en op soortgelijke manier gaan samenwerken. “Ik voorzie een verschuiving van aanbodgerichte zorg naar vraaggerichte zorg”, vertelt Bary. “Veel zorgverleners helpen hun patiënten momenteel met instrumenten uit hun eigen ‘gereedschapskist’, terwijl het probleem van de patiënt soms beter opgelost kan worden door een andere specialist. We moeten patiënten helpen de zorg te vinden die het beste bij ze past. Op deze manier zijn ze het snelst geholpen.”

Afspraak maken?

Samen kwalitatieve zorg leveren is dus het credo. Heeft u last van voetklachten of pijn aan uw knieën, heupen of rug? Maak dan een afspraak voor een gratis voetencheck en laat uw klachten vrijblijvend onderzoeken. Kiest u in het formulier voor Maastricht, dan kunt u ook terecht bij ICLimburg. Mocht de voetencheck uitwijzen dat een andere specialist in beweegzorg u ook kan helpen, dan nemen we dat mee in ons advies.

Fatima

Podotherapeut

Team Heerlen – Hoensbroek

Ik had heupproblemen en pijn aan mijn rug waardoor ik voor fysiotherapie bij ICL Fysio kwam. De fysiotherapie hielp me erg goed, maar mijn therapeut adviseerde mij om ook de podotherapeut mee te laten kijken naar de stand van mijn voeten. Door de samenwerking van de fysio- en de ergotherapeut bij ICL Fysio, ben ik in zijn geheel van mijn klachten af. Enerzijds door de fysiotherapie, anderzijds door de podotherapie. De podotherapeut heeft mij zooltjes op maat gemaakt. Doordat alle kennis bij ICL Fysio in huis zit, ben ik weer helemaal in orde en kon ik op een plek de hulp krijgen die ik nodig had. Ik ben super tevreden!”

Yvonne van Veggel (50) , Maastricht

U heeft de voetencheck gedaan. Terug naar resultaat