Versleten voeten: wat te doen als je bewegingsapparaat hapert

We spreken van versleten voeten als er sprake is van slijtage aan het kraakbeen in de voet. Officieel wordt deze voetklacht een artrosevoet genoemd. Wanneer het kraakbeen versleten is of minder van kwaliteit in (delen van) de voet, ontstaat bot-op-bot contact. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn en je in je bewegingsvrijheid beperken.

Sommige mensen met artrosevoeten hebben moeite met bewegen, sommigen kunnen nog maar een paar honderd meter lopen. Het afleggen van een langere afstand is simpelweg te pijnlijk. Als podotherapeut is het mijn taak deze pijn zo goed als mogelijk te verminderen. Het verdwenen kraakbeen komt namelijk niet meer terug.

Genezing is niet mogelijk, pijnreductie gelukkig wel

De boodschap dat genezing niet mogelijk is kan hard aankomen. Veel mensen zien artrose als een ouderdomsziekte, maar ook jonge(re) mensen kunnen hiermee te maken krijgen. Zij zien de diagnose vaak niet aankomen. Als ik hen vertel dat de pijn verminderd kan worden met podologisch verantwoorde schoenen, eventueel in combinatie met een steunzool, zie ik hen vaak wit wegtrekken. Voornamelijk vrouwen hebben vaak een kast vol met prachtige schoenen die niet meer geschikt zijn om op te lopen…

Schoenen die geschikt zijn voor versleten voeten

Wat is dan wel geschikt? Natuurlijk is dit per voet verschillend. Artrose in het groteteengewricht moeten we anders te lijf gaan dan artrose in het enkelgewricht. Wat echter voor alle voeten met slijtage geldt, is dat pijn kan worden verminderd door beweging tegen te gaan. Dat betekent stevige schoenen die ervoor zorgen dat de voet zo min mogelijk beweegt. Vaak kies ik bij versleten voeten voor een combinatie van onderstaande elementen:

 • Schoenen met veters
  Een veterschoen sluit perfect om je voeten. Hierdoor biedt de schoen meer stabiliteit dan bijvoorbeeld een schoen met een rits.
 • Schoenen met een teensprong
  Een teensprong houdt in dat de voorkant van de schoen een stukje omhoog komt. Dit zorgt ervoor dat de tenen minder beweeglijk worden, wat resulteert in minder pijn.
 • Stevige hielkap (contrefort)
  Een stevige hielkap biedt steun en vermindert de kans op zijdelingse bewegingen of zwikken. Ook hierdoor verminderen pijnklachten.
 • Stijve zool
  Een steunzool op maat die alleen buigt onder de bal van de voet, helpt eveneens pijn door artrose in de voet te verminderen. Dit komt omdat de stijve zool de beweging in de voet zo veel als mogelijk minimaliseert en alleen beweging toestaat waar dat nodig is: onder de bal van de voet.
 • Schoenen met afwikkelcompensatie
  Bij een schoen met een afwikkelcompensatie is de zool bij de neus naar boven afgerond. Hierdoor wordt de afrollende beweging tijdens het lopen door de zool gecompenseerd, hoeven uw voeten minder te bewegen en verminderd de pijn.
 • Hogere schoenen
  Heeft u last van artrose in uw enkelgewricht? Dan adviseren wij u een hogere schoen. Op deze manier wordt ook uw enkel van voldoende steun voorzien.

Samen de pijn te lijf

Door (enkele van) bovenstaande elementen op uw schoenen toe te passen, wordt pijn door slijtage aan het voetgewricht zo veel als mogelijk verminderd. Bent u de pijn, steken of het stijve gevoel in uw voeten helemaal zat? Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij u in de buurt en ontdek hoe u pijnklachten als gevolg van versleten voeten kunt tegengaan. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is vrijblijvend en verplicht u tot niets.

Manouk

Manouk

Podotherapeut

Team Heerlen – Hoensbroek

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
 • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen