De voetzorg die ik mag bijdragen motiveert mij enorm

Afgelopen jaar heb ik mij gespecialiseerd in de oncologische voet, dat wil zeggen: voetproblemen bij mensen met kanker. Een bijzonder interessante specialisatie, waarbij ik niet alleen mijn medische kennis over kanker heb bijgespijkerd, maar waarbij ik voornamelijk meer inzicht heb gekregen in de omstandigheden van kankerpatiënten. Als podotherapeut zie ik de impact die deze vreselijke ziekte op iemands leven heeft. Dat beetje wat ik met mijn voetzorg kan bijdragen aan het welzijn van deze mensen, motiveert mij enorm.

Mobiliteit en zelfstandigheid

De oncologie-specialisatie lag voor mij voor de hand. De probleemvoet heeft al jaren mijn interesse en ik vind het bijzonder om als podotherapeut oplossingen te bedenken waardoor mensen kunnen blijven lopen. Dit is erg belangrijk voor de zelfstandigheid. Kanker is bij uitstek een ziekte waarbij de mobiliteit en zelfstandigheid van de patiënt onder druk komt te staan. De bijwerkingen van de verschillende therapieën en de uitwerkingen hiervan op de voeten zijn enorm vervelend en kunnen tot gevolg hebben dat patiënten minder mobiel worden. Samen met de patiënt kijk ik hoe lopen zo pijnloos mogelijk gemaakt kan worden.

Individuele benadering

In mijn werk is een individuele benadering essentieel. Ieder mens en iedere voet is immers anders. Ook kankertherapiën worden heel specifiek per patiënt toegepast en zijn per persoon verschillend. Als onderdeel van mijn opleiding mocht ik meelopen in het Zuyderland Ziekenhuis in Sittard. Ik liep mee met een oncologisch fysiotherapeut en met een oncologisch verpleegkundige op de afdeling voor oncologische chirurgie, waar ik diverse mensen met kanker ontmoette.

Het was interessant en mooi om met hen in gesprek te mogen gaan. Ik heb mensen ontmoet die behandeld werden met chemotherapie of immunotherapie, en er waren mensen die in verschillende fasen van de behandeling zaten. Sommigen werden voor de eerste keer behandeld, anderen kwamen voor de laatste controle. We bespraken de behandeling die iemand onderging met al zijn gevolgen, maar ook de individuele verwerking van de ziekte, de omgang hiermee en de lichamelijke klachten. Die persoonlijke verhalen hebben bij mij grote indruk achtergelaten en me gesterkt in mijn motivatie om alles te doen wat in mijn macht ligt als voetzorgverlener.

Invloed op voeten bij veel mensen nog onbekend

Veel mensen weten niet dat kankertherapiën zo’n grote invloed hebben op de voeten. Het verder opbouwen van kennis over dit onderwerp en het delen hiervan met zorgverleners is belangrijk om de juiste hulp te kunnen bieden. Niet alleen bij acute voetproblemen bij mensen met kanker moet actie worden ondernomen, om mobiel en zelfstandig te kunnen blijven is er ook op het vlak van preventie en advies werk aan de winkel. Vandaar dat graag mijn verhaal vertel via deze blog.

Heeft u vragen, wilt u meer weten of een afspraak inplannen? Laat uw reactie achter via ons contactformulier en ik kom er zo snel mogelijk bij u op terug.

Iris

(Oncologisch) Podotherapeut

Team Heerlen – Hoensbroek

U heeft de voetencheck gedaan. Terug naar resultaat