Beenlengteverschil klantverhaal

“Je ziet amper verschil tussen de opgehoogde en de originele schoen”

Ik heb twee nieuwe knieën. Vanwege mijn poly-artrose  -ik heb artrose op meerdere plekken in mijn lichaam- kon ik op een gegeven moment de trap niet meer op. Ik moest geopereerd worden aan beide knieën. Eerst aan mijn rechterknie, daarna volgde de linker. Omdat ik altijd heel actief ben geweest, denk ik dat er eerder slijtage is opgetreden in mijn knieën, heupen en rug. Vanaf mijn vijftiende hielp ik al in de winkel van mijn ouders en ook tijdens mijn werk in de zorg was ik altijd in de weer. Dat heeft gevolgen gehad voor mijn gewrichten.

Operaties aan beide knieën

Op aanraden van mijn orthopedisch chirurg was ik voorafgaand aan de operaties al extra gaan bewegen om gewicht te verliezen. Toen ben ik 25 kilo afgevallen. Daar ben ik trots op en dat wil ik graag zo houden. Na de laatste knie-operatie heb ik natuurlijk eerst rustig aan gedaan om te herstellen. Ik merkte dat ik moeite had met rechtop lopen. Ik ging steeds meer waggelen. Toen ik vervolgens meer ging bewegen, nam de pijn in mijn rug alleen maar toe. Het ging van kwaad tot erger: wandelen met mijn hondje ging niet meer en op een gegeven moment kon ik me zelfs in huis nog maar moeizaam verplaatsen.

Pijn in de rug door beenlengteverschil

Die pijn in de rug hakt er behoorlijk in. Als iedere beweging pijn doet, ga je ook anders bewegen. Compenseren voor de pijn. Dan ga je andere gewrichten juist extra belasten en dat geeft dan weer nieuwe klachten. Fysiotherapie bleek niet voldoende te helpen. Totdat tijdens een controle bij de orthopeed bleek dat mijn linkerbeen korter was dan mijn rechterbeen. Als gevolg van de operaties had ik beenlengteverschil gekregen. Via de orthopeed ben ik toen bij Hanssen Footcare terecht gekomen.

Hak verhogen om beenlengteverschil te compenseren

Vanaf het moment dat mijn linkerschoen opgehoogd is, ben ik de rugpijn kwijt. Ik durf nu weer gewoon te lopen, wat een opluchting! Ik heb niet lang hoeven wennen, het ging prima. Dat de pijn zo snel weg was, had ik niet verwacht. De hak van de linkerschoen is verhoogd, zodat die het beenlengteverschil opvult. En ik heb steunzolen in beide schoenen om mijn voeten in de juiste stand te houden. Nu wil ik alleen nog van dat waggelen af, en meer rechtop gaan lopen. Het is al een stuk minder, maar dat moet ik nog blijven oefenen.

Hak verhogen kan bij mijn eigen schoenen

Het is fijn dat ik mijn eigen schoenen zelf uit kan zoeken en mee kan nemen om ze te laten ophogen. Dan kan ik tenminste afwisselen en hoef ik niet steeds op dezelfde te lopen. Je ziet maar heel weinig verschil tussen de schoen met de verhoogde hak en de schoen die niet aangepast is. Het valt niemand op en daar ben ik erg blij mee. Ook de kosten vallen mee. De verzekering heeft de aanpassingen aan het eerste paar vergoed, en de andere betaal ik zelf. Dan kan ik mijn bestaande schoenen tenminste nog gebruiken. Anders heb ik er niets meer aan. En voor het bedrag dat de aanpassing kost, heb ik geen nieuwe schoenen. Nu heb ik toch vier paar waar ik verder mee kan en als ik nieuwe schoenen ga kopen, overleg ik gewoon even met Ron. 🙂

Leny Bemelen (67) draagt aangepaste schoenen en maatvoetbedden van Hanssen Footcare Heerlen

Aangepaste schoenen beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Orthopedisch schoentechnoloog Ron vertelt erover: hoe kom je eraan, wat merk je ervan en hoe wordt beenlengteverschil opgelost?

Een verhoogd maatvoetbed

Een klein beenlengteverschil kan ook opgelost worden met een verhoogd maatvoetbed. Aan de schoenen is dan aan de buitenkant niets te zien.

Meer weten over onze werkwijze?

Voor advies of meer informatie kunt u altijd contact opnemen. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.