Nagelbeugel (orthonyxie)

Nagelbeugel: een klein draadje op de nagel

Een nagelbeugel (orthonyxie) is een klein draadje van remaniet dat precies op de vorm van de nagel wordt gemaakt. Het wordt op de nagel bevestigd om een ingegroeide nagel te corrigeren. Een ingegroeide nagel – een nagel die in de huid drukt – kan ontstaan door het te kort of te rond afknippen van de hoeken. Ook kan de nagel bol gaan staan door het dragen van te nauwe of te kleine schoenen, door de druk van andere tenen, door het stoten van de nagel of door ouderdom. Als de nagel ingroeit, kan de huid gaan ontsteken.

De podotherapeut plaatst de orthonyxie

De podotherapeut verwijdert eerst een klein stukje van de ingegroeide nagel. Alleen het stukje dat is ingegroeid, wordt weggesneden. De huid wordt daarna beschermd door een gaasje tussen de nagelrand en de huid te plaatsen. Het gaasje voorkomt dat de nagel opnieuw in de huid snijdt. Vervolgens wordt de orthonyxie aangebracht en vastgezet met gel. Na ongeveer 6 weken verwijdert de podotherapeut de orthonyxie en wordt de nagel geknipt. De orthonyxie wordt herplaatst en opnieuw op spanning gezet, totdat de nagel recht gegroeid is en niet meer kan ingroeien. De duur van deze behandeling is bij iedereen verschillend.

Effect van de behandeling

Door de nagelbeugel op de juiste spanning te zetten herstelt de oorspronkelijke vorm van de nagel en groeit de nagel geleidelijk aan weer recht. Hoewel een nagelbeugel er ingrijpend uitziet, voelt u hem niet zitten. De nagelbeugel mag nat worden, dus douchen is geen probleem. Ook kunt u uw schoenen gewoon aan.

Ingegroeide nagel

Is de rand van de nagel pijnlijk of ontstoken? Een ingegroeide nagel drukt in de huid van de teen, waardoor er een wondje ontstaat. Een vervelende klacht die heel goed te behandelen is.

Tips & tricks

Een ingegroeide nagel is eenvoudig te voorkomen. Hoe? Lees verder bij onze tips voor voetverzorging.

Vrij toegankelijk

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig om naar de podotherapeut te gaan.