Een teenorthese corrigeert of geeft steun
Een teenorthese is gemaakt van siliconen die op maat gevormd worden naar de voet en de gewenste stand van de tenen. Dit hulpmiddel voor uw tenen kan vervaardigd worden uit materiaal van verschillende hardheden, afhankelijk van de benodigde steun of correctie. Een teenorthese wordt toegepast om bijvoorbeeld de stand van de tenen te corrigeren, druk te verdelen of irritatie te voorkomen. Bij hamer- of klauwtenen voorkomt dit hulpmiddel pijn op de toppen en de bovenkant van de tenen. Eelt en likdoorns komen vaak niet meer terug als u een orthese voor u teen enige tijd draagt.
Wennen aan een teenorthese
Het dragen van een teenorthese moet langzaam opgebouwd worden om drukplekken of blaren te voorkomen. Begin met 1 à 2 uur per dag en breid dit elke dag met een uur uit. In het begin zal het wat vreemd aanvoelen, maar dit is van voorbijgaande aard. Na ongeveer 2 weken moet u de orthese zonder problemen de hele dag kunnen dragen. U draagt dit hulpmiddel niet als u op blote voeten loopt.
Geen speciale schoenen nodig
“Passen mijn schoenen nog wel als ik een teenorthese heb?” is een veelgehoorde vraag. Het antwoord is ja, u kunt deze gewoon dragen in confectieschoenen. Het hulpmiddel neemt minimale ruimte in, dus uw voet wordt wel iets breder. Dat vormt normaal gesproken geen probleem in bestaande schoenen.
Onderhoud en reparatie van een teenorthese
Een teenorthese is stevig maar tegelijkertijd ook kwetsbaar bij ruw gebruik. Haal de orthese altijd met twee handen van uw voet om scheuren te voorkomen. De orthese kan elke dag gereinigd worden met water en zeep. Gebruik hierbij eventueel een zachte tandenborstel. Bewaar de orthese in een bakje met een dun laagje talkpoeder. Dit verlengt de levensduur en zorgt er tevens voor dat de teenorthese gemakkelijk aan- en uitgedaan kan worden. Mocht er een scheurtje ontstaan, dan kan dit nagenoeg altijd gerepareerd worden. Is er een stuk afgescheurd, neem dat dan altijd mee.
Bij teenklachten
Een orthese voor u teen zorgt er bij hamer- of klauwtenen voor dat de druk op de bovenkant en de toppen van de tenen vermindert.
Bij likdoorns
Een teenorthese kan verlichting bieden bij hardnekkige likdoorns. De pedicure bekijkt of het nodig is door te verwijzen naar de podotherapeut.
Vrijblijvende voetencheck
Laat uw voeten controleren door een voetspecialist. Maak nu een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging. In Heerlen kunt u op maandag ook zonder afspraak terecht.