Holvoeten (pes cavus) | blog

Hoe herken je een holvoet?

Een holvoet herken je natuurlijk aan de hoge voetboog. Maar dat is niet het enige kenmerk. Als een holvoet belast wordt, zie je de voorvoet breder en platter worden. De tenen worden dan tegen elkaar aangedrukt. De nagel van de grote teen drukt vaak tegen de tweede teen aan. Dit komt met name voor bij doorgezakte holvoeten. Daarnaast zijn er nog andere karakteristieken waaraan je een holvoet herkent: de hoge wreef, tenen in klauwstand of zichtbare pezen.

Een hoge wreef

De hoge wreef heeft te maken met de hoge voetboog. Mensen met holvoeten merken bij het passen van nieuwe schoenen dat confectieschoenen op de wreef vaak knellen. Of dat ze de schoenen niet eens aan krijgen, omdat de voeten halverwege klem zitten. Dat gebeurt met name bij laarzen met een rits of andere nauwsluitende confectieschoenen die op de wreef niet te verstellen zijn met veters of klittenband.

Klauwtenen

Doordat bij holvoeten het lichaamsgewicht slechts gedragen wordt door voorvoet en hiel, moeten de tenen veel harder meewerken om stabiliteit te creëren en het evenwicht te bewaren. Tenen gaan in klauwstand om de voet als geheel meer grip te geven op de ondergrond. Bij tenen in klauwstand zie je van bovenaf een kuiltje op de plek waar de tenen aan de voorvoet zitten.

Zichtbare pezen

Om stabiel te kunnen lopen, moeten spieren en pezen continu een extra inspanning leveren. Ze zijn eigenlijk extra getraind om het lichaam in evenwicht te houden en daardoor meer gespannen. Ze zijn daarom ook zichtbaarder van buitenaf. Te veel spanning op pezen kan voor klachten zorgen.

Doorgezakte holvoeten

Met het ouder worden, zakken veel voeten steeds meer door. Als holvoeten doorzakken, is dat vaak de aanleiding voor verschillende klachten, zoals pijn in de voorvoet of tegen elkaar gedrukte tenen. Dat is het moment waarop cliënten bij mij terecht komen voor advies en een oplossing.

Klachten bij doorgezakte holvoeten

Doorzakken van voeten gebeurt niet van de een op de andere dag en is een geleidelijk proces. De meestvoorkomende klacht bij holvoeten is pijn in de voorvoet of onder de hiel. Doordat het gewicht van het lichaam gedragen wordt door de hiel en de voorvoet, hebben deze ook het meest te verduren. Ook zie je bij doorgezakte holvoeten dat de hiel en enkel naar binnen kantelen en de afwikkeling meer over de buitenzijde van de voet gaat. Dat kan pijnklachten in de voet en de enkel geven. Je ziet dan ook vaak dat de schoenzool aan de buitenzijde slijtage vertoont.

Doorgezakte voeten werken door in je houding

Een doorgezakte holvoet werkt door in je gehele houding en looppatroon en kan pijnklachten geven van voeten tot rug. Het is daarom belangrijk hier alert op te zijn en bij de eerste signalen je voeten en houding te laten controleren door een podotherapeut.

De oplossing is vaak het voetbed

Met een maatvoetbed kan ik veel klachten verhelpen. Een maatvoetbed kan bijvoorbeeld de voetstand corrigeren en voor een betere drukverdeling zorgen. Of bepaalde pezen en spieren ontlasten, tenen meer strekken, of een natuurlijke afwikkeling van de voet bevorderderen.

Ilse

Hoofd podotherapie

Team Heerlen – Hoensbroek

Vrijblijvende voetencheck

Eerst een advies? Laat uw voeten vrijblijvend controleren. U weet snel waar u aan toe bent.

Hielspoor

Mensen met holvoeten lopen een grotere kans op hielspoor, door de hoge belasting van de hiel.

Meer weten over onze werkwijze?

Neem voor advies of informatie contact op. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.