Een ingegroeide teennagel is pijnlijk

Wanneer de nagel of nagelplaat beschadigd raakt, kan deze gaan ingroeien aan de zijkanten van de nagel. Dit is veelal erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met ontstekingen. Dit probleem komt het meest voor aan de grote teen. Doordat de nagel in de huid drukt, kan er ook eeltvorming in de nagelplooi optreden. Bij aanhoudende druk zal de nagel de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken.

Mogelijke oorzaken

Een ingegroeide nagel kan worden veroorzaakt doordat de teennagels te kort geknipt zijn of doordat de hoeken van de nagel zijn weggeknipt. Een andere oorzaak is dat de nagel bol groeit. Dit kan komen door te nauwe of te kleine schoenen, druk van andere tenen, het stoten van de nagel of door ouderdom. Doordat de nagel bol groeit, kan de nagel harder in de huid drukken dan normaal. Ook kan de nagelplaat waarop de nagel groeit te smal zijn voor de nagel, waardoor de nagel aan de zijkanten in de huid drukt.

Oplossing

De podotherapeut of de pedicure kan de druk aan de zijkant van de nagel verminderen door dode huidcellen en eventuele schimmel regelmatig te verwijderen. Ook kunnen kleine watjes tussen de nagel en de huid worden geplaatst zodat de nagel minder in de huid drukt. Als dit niet meer voldoende is, kan de podotherapeut een nagelbeugel (orthonyxie) plaatsen om de vorm te corrigeren.

Oplossing bij een ingegroeide nagel

Een nagelbeugel (orthonyxie) zorgt ervoor dat een bolle nagel recht groeit en niet meer pijnlijk in de huid kan drukken.

De podotherapeut weet raad

Heeft u vragen over uw voeten? Bij de podotherapeut kunt u zonder verwijzing terecht.

Verzorgingstip

Knip de nagel recht af. Als de hoekjes van de nagel een beetje uit blijven steken, is de kans kleiner dat de nagel ingroeit. Rond de hoekjes iets af met een nagelvijl. Zorg daarnaast voor voldoende teenruimte in de schoenen.