Anders dan wratjes op de hand

Wratten onder de voet zien er vaak uiterlijk anders uit dan de bekende handwratjes doordat ze op of onder de voet naar binnen worden gedrukt. Vaak zit er een laagje eelt overheen. Soms zit de wrat op een vervelende plek en is deze pijnlijk of gevoelig.

Het gevolg van een virus

Wratten worden veroorzaakt door een virus: het humaan papilloma-virus. Van dit virus bestaan meer dan honderd types. Wratten zijn besmettelijk en worden vaak opgelopen in warme en vochtige ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, bijvoorbeeld zwembaden of kleedruimtes. De soorten wratten die aan de voeten voorkomen verdwijnen meestal spontaan binnen twee jaar doordat het lichaam immuun is geworden.

Behandeling van wratten

Er zijn diverse vrij verkrijgbare middelen tegen wratten. Zorgvuldigheid bij zelf behandelen is geboden, omdat deze middelen bijtende stoffen bevatten die niet alleen de wrat, maar ook de omliggende, gezonde huid aantasten. De podotherapeut of pedicure kan de eeltlaag op en rondom de wrat verwijderen, om minder last van druk en irritatie te hebben. Voor het verwijderen van de wrat verwijst de podotherapeut door naar de huisarts.

Podotherapie vrij toegankelijk

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig om naar de podotherapeut te gaan.

Voetverzorging

Zelf kunt u veel doen om uw voeten in vorm te houden. Wij adviseren u graag over de verzorging die bij uw voeten past.