Wat merk je van een hallux valgus?

Bij een hallux valgus (scheve grote teen) wijst de grote teen naar buiten, richting tweede teen. Hierdoor ontstaat aan de binnenzijde van de voet een zwelling of knobbel bij het eerste middenvoetsbeentje. Er kan pijn of een vermoeid gevoel ontstaan onder de voorvoet. Omdat de verdikking van het eerste middenvoetsbeentje tegen de schoen drukt, is die verdikking vaak ook pijnlijk. Bij een hallux valgus zie je vaak eeltvorming op de knobbel en onder de voet.

Oorzaak van een scheve grote teen

De nummer 1 oorzaak is normale veroudering. Naarmate je ouder wordt, verandert de voetstand en de vorm van de voet door verschillende invloeden. Bijvoorbeeld door een veranderend looppatroon, gewichtstoename, of slijtage aan weefsel en gewrichten. Dat is een geleidelijk proces. Bij kinderen komt een scheve grote teen zelden of nooit voor.

Passende schoenen

Het grootste probleem is dat normale confectieschoenen niet meer passen, omdat de knobbel tegen de zijkant van de schoen drukt. In eerste instantie adviseren wij om te rade te gaan bij een schoenenspeciaalzaak, en daar te kijken of een bredere schoen verlichting biedt. Kies in ieder geval schoenen van ademend materiaal, zoals leer, dat zich aanpast aan de vorm van de voet. Goede schoenen zorgen vaak al voor een vermindering van de klachten.

Aanpassingen aan bestaande schoenen

Toch blijft bij veel mensen de zwelling van het eerste middenvoetsbeentje gevoelig of pijnlijk. Schoenen van goede kwaliteit zijn dan vaak nog iets aan te passen aan de vorm van de voet, bijvoorbeeld door het leer iets op te rekken op de plaats van de zwelling. Een schoenaanpassing in de vorm van een hulp bij afwikkeling kan ook voor verlichting zorgen. Zo’n afwikkelingshulp kan normaal gesproken eenvoudig aan uw bestaande schoenen gemaakt worden. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Drukverdelend voetbed

Om de druk onder de bal van de voet en de tweede teen te verminderen, wordt een voetbed met voorvoetsteun op maat gemaakt. Met een maatvoetbed  krijgt uw voet de meest optimale ondersteuning en wordt de druk verdeeld.

Zijn deze maatregelen niet afdoende, dan is een een chirurgische ingreep te overwegen. Zeker als de tenen op of onder elkaar komen te liggen, kan dat uitkomst bieden.

Aanpassen van uw eigen schoenen

Heeft u last van knellende schoenen?  Soms is de drukplek te ontzien door uw bestaande schoenen aan te passen. Vraag ons gerust om advies.

Eelt

Eelt wordt gevormd op plekken waar te veel druk op de huid wordt uitgeoefend. Het is gemakkelijk zelf te verwijderen. Blijft eelt een hardnekkig probleem, maak dan een afspraak bij de pedicure.

Ervaring van een klant

“Mijn kinderen noemen het omaknobbels. Plagend bedoeld, maar toch steekt dat wel een beetje als je net 40 bent. Feit was wel dat ik steeds lastiger leuke schoenen kon vinden die niet knelden.”