Een gezonde ontwikkeling

Kinderen zijn van nature in beweging en hebben meestal weinig last van hun voeten. Voeten in de groei zijn flexibel en passen zich gemakkelijk aan. Toch is het goed om op de volgende punten te letten bij kinderen in de groei, om te zorgen voor een gezonde en evenwichtige ontwikkeling van hun voeten.

Aandachtspunten

Let bij kinderen in de groei op:

  • X-benen of O-benen. De afwijkende voetstand die hiermee gepaard gaat, kan tot klachten leiden.
  • Pijn na veel bewegen, rennen of sport. Met houding- en bewegingsonderzoek kunnen wij controleren hoe de extra belasting doorwerkt op voeten, enkels en knieën. Schoeisel speelt hierbij ook een belangrijke rol.
  • Eelt onder de voet. Eelt is een teken dat de huid verhardt onder druk. Kindervoeten hebben doorgaans geen tot nauwelijks eelt. Een voetdrukmeting brengt de drukverdeling onder de voet in kaart en helpt de drukpunten te identificeren. Nader onderzoek is nodig om de oorzaak te kunnen herleiden.
  • Op de tenen lopen. Bij op de tenen lopen wikkelen de voeten onvoldoende af. De piekdruk op de bal van de voet en de tenen kan tot klachten leiden.
  • Platvoeten (vanaf 5-6 jaar). Tot een jaar of 6 hebben de meeste kinderen platvoeten. De voetboog vormt zich pas rond deze leeftijd. Blijft een kind platvoeten houden, dan hoeft dat niet per se tot klachten te leiden.
  • Enkel die naar binnen of naar buiten knikt. Dit kan te maken hebben met platvoeten. Als de nog flexibele kindervoet doorzakt, knikt de enkel vaak naar binnen. Als het kind er last van heeft, kan een steungevend voetbed een uitkomst zijn.

Mocht u vragen hebben, vraag ons gerust advies. Onderzoek kan duidelijkheid geven.

Voetoplossingen voor kinderen

Bij kinderen zijn wij terughoudend met hulpmiddelen. Voetonderzoek is een momentopname en gezonde kindervoeten veranderen nog veel in de tijd. Groei en ontwikkeling gaan ook niet altijd geleidelijk. Tijdens de ontwikkeling van kindervoeten worden eventuele lichte afwijkingen vaak op natuurlijke wijze hersteld. Daarom monitoren wij meestal over een wat langere periode of de klachten aanhouden, voordat er naar steungevende of corrigerende oplossingen wordt gezocht. Bij twijfel kunt u altijd te rade gaan bij uw huisarts of een afspraak bij ons maken voor een vrijblijvende, gratis voetencheck.

Ontwikkeling van de kindervoet

De ontwikkeling van de kindervoet tot 8 jaar in één oogopslag. Een poster van de Nederlandse Vereniging voor Podotherapie.

Steunzolen

Een maatvoetbed speciaal voor kindervoeten is een oplossing als kindervoeten tijdelijk ondersteuning of correctie nodig hebben.

Gratis voetencheck

Heeft u vragen over de ontwikkeling van de voeten van uw kind? Onze gratis voetencheck is er ook voor kinderen. Maak snel een afspraak. Het is geheel vrijblijvend en u krijgt advies van een voetspecialist.