Oorzaken van een diabetische voet

Mensen met diabetes mellitus hebben vaak minder gevoel in hun voeten, last van tintelingen, of pijnlijke, koude voeten. Wondjes genezen langzaam. Door de suikerziekte worden de zenuwbanen aangetast, wat leidt tot gevoelsstoornissen. Het gevoel in de voeten vermindert, waardoor het waarschuwingssignaal voor pijn ontbreekt. Zo kunnen er ongemerkt drukplekken en wonden ontstaan. De huid is extra kwetsbaar. Voetverzorging en goed passende schoenen zijn voor diabetici essentieel ter preventie van wondjes. Veel voetzorg voor diabetici wordt daarom vergoed door zorgverzekeraars.

Oplossingen voor diabetische voeten

Uit onderzoek blijkt dat orthopedische schoenen, mits ze consequent gedragen worden, de kans op verwondingen bij diabetespatiënten sterk verkleinen. Ter bescherming van de voeten schrijft de arts schoenen op maat voor met een drukverdelend voetbed. Deze zitten als gegoten en lopen comfortabel. Ze worden gemaakt van geschikte materialen. Er is veel keus in modellen met zo min mogelijk naden, zodat irritaties worden voorkomen. Vaak wordt een vetersluiting of klittenbandsluiting over de wreef geadviseerd. Deze zorgen ervoor dat uw schoenen altijd goed aansluiten. De binnenkant wordt gemaakt van zacht materiaal, terwijl de buitenkant stevig is en goed om de voet sluit. Door de goede pasvorm loopt u er prettig en veilig mee.

Voetzorg bij diabetes

Veel voetzorg voor diabetici wordt vergoed door zorgverzekeraars. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen naar een podotherapeut. Deze stelt een persoonlijk behandelplan op, waarin de noodzakelijke podotherapeutische behandelingen en behandelingen door een pedicure met aantekening diabetische voet zijn opgenomen. Wie huidbeschermende schoenen op maat nodig heeft, kan -na doorverwijzing van een arts- terecht bij de orthopedisch schoentechnicus. Zelf kunt u ook veel doen om uw voeten in goede conditie te houden en alert te zijn op het ontstaan van wondjes. Kijk voor advies bij voetverzorging bij diabetes.

Meer informatie over diabetes en voetzorg

De diabetesvereniging Nederland heeft een informatieve website over alles wat met de ziekte te maken heeft: www.dvn.nl.

Diabetisch voetonderzoek

In de voetzorg voor diabetici voert de podotherapeut de regie. Eerst worden beide voeten onderzocht en in kaart gebracht. Het diabetisch voetonderzoek vormt de basis voor het behandelplan.

Blijf alert op wondjes

U kunt zelf veel doen om wondjes te voorkomen. Bijvoorbeeld iedere dag uw voeten even controleren. En huid en nagels regelmatig verzorgen. Hoe? Wij geven tips.

Als een tweede huid

Onze maatschoenen zijn supercomfortabel en zo gemodelleerd dat drukpunten en irritatie worden voorkomen. Kom zelf kijken en voelen welke materialen we gebruiken.