Wat reuma doet met je voet

Wie reuma heeft, heeft vaak ook last van pijnlijke voeten. Vermoeidheid, branderige voeten, stijfheid en zwellingen zijn bekende symptomen. Met name de middenvoet, voorvoet en tenen voelen stijf aan en zijn pijnlijk bij het lopen op momenten dat de ziekte zich manifesteert. Maar reuma zorgt ook in andere voetgewrichten voor klachten. De zwellingen of knobbels veroorzaken drukplekken, tenen groeien scheef of over elkaar heen en schoeisel past niet meer. Scheeftrekken van de grote teen (hallux valgus) komt vaak voor.

Oplossingen voor reumavoeten

Om pijn in reumavoeten te voorkomen, is het belangrijk dat gewrichten zo min mogelijk kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. In eerste instantie kijken we of een steunzool hiervoor afdoende geschikt is. Indien dit niet het geval is, zal de revalidatie-arts, reumatoloog of orthopeed doorverwijzen voor orthopedische schoenen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, is deze verwijzing door een medisch specialist noodzakelijk. Voor steunzolen heeft u geen verwijzing nodig. We zien ook veel patiënten die na een operatie schoenaanpassingen of orthopedische schoenen nodig hebben. Bij een normale voetvorm volstaat vaak een schoenaanpassing; bij afwijkende voetvormen passen reguliere confectieschoenen niet meer en worden orthopedische schoenen op maat gemaakt.

Voetverzorging bij reuma

Was uw voeten dagelijks met een milde zeep. Zorg dat er geen zeepresten achterblijven en droog uw voeten goed af, met name tussen de tenen en bij de nagelriemen. Eelt kunt u met een puimsteen of voetvijl weghalen. Als voetverzorging lastig is, omdat ook uw handfunctie vermindert, kan de pedicure met reuma-aantekening uitkomst bieden. Ook likdoorns kunt u beter door de pedicure laten weghalen.

Tips

  • Neem geen wisselbaden bij ontstoken gewrichten, maar een voetbad op lichaamstemperatuur. Doe dit niet langer dan vijf minuten, anders wordt de huid te week.
  • Knellende sokken belemmeren de bloedsomloop. Naadloze sokken geven minder irritatie.
  • Bewegen is belangrijk om de spieren in goede conditie te houden. Door iedere dag een stuk te wandelen, zwemmen of fietsen blijft u in conditie.

Voetverzorging bij reuma

Wij geven u graag advies over voetverzorging bij reuma. Er zijn diverse voetverzorgingsproducten die helpen de klachten te verminderen.

Meer over reuma

Op de website van het reumafonds vindt u veel belangrijke en nuttige informatie over de ziekte.

Ook interessant

Op de website van het Radboud UMC staat een interessant artikel over de behandeling van reuma in de voorvoet en het aanmeten van orthopedische schoenen.