Pijn in de voorvoet

Pijn in de voorvoet komt veel voor en is over het algemeen goed te behandelen. Het is wel belangrijk goed in kaart te brengen waar de pijn vandaan komt. Omdat voorvoetklachten zeer diverse oorzaken kunnen hebben, is het belangrijk om nauwkeurig onderzoek te doen naar de herkomst van de pijn.

Symptomen

Een branderig gevoel onder de bal van de voet dat optreedt tijdens of na belasting. De pijn wordt gevoeld onder of aan de kopjes van de middenvoetsbeentjes, en straalt soms uit naar de tenen of naar het midden van de voet. Pijn aan de voorvoet ter hoogte van de grote teen komt ook vaak voor. Soms zijn er eeltpitten of rode plekken die pijnlijk zijn.

Uiteenlopende oorzaken

De meestvoorkomende oorzaak is een verschuiving van het vetkussen onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De botpuntjes drukken dan direct op het huidoppervlak; de natuurlijke buffer van het vetkussen is dan weg. Het komt ook voor dat knellend schoeisel de klachten veroorzaakt. Als voeten bijvoorbeeld uitzetten in de breedte, kan druk tegen de zijkant van de schoenen zorgen voor rode plekken en voorvoetklachten. Soms ligt de oorzaak in de voet zelf, bijvoorbeeld bij een beknelde zenuw (mortonse neuralgie) of bij een afwijkende stand van de grote teen.

Voorvoetklachten treden ook op bij bepaalde ziektes. Stoornissen in de botstructuur of weke delen kunnen leiden tot een standsafwijking van de voeten. Ook stofwisselingsziekten of zenuwaandoeningen kunnen voorvoetklachten veroorzaken. Bij onderzoek naar voorvoetklachten wordt daarom niet alleen gekeken naar de voet zelf, maar naar het totaalplaatje van degene die klachten ervaart.

Wat is eraan te doen

Omdat pijn in de voorvoet zo vaak voorkomt en door veel factoren beïnvloed wordt, zijn ook de oplossingen divers. Soms is goed schoenadvies al voldoende om de klachten te verhelpen en later te voorkomen. Zo niet, dan wordt afhankelijk van de oorzaak een gerichte oplossing gekozen. Bijvoorbeeld met podotherapie, een drukverdelend voetbed of aangepast schoeisel.

Betrouwbare info over voetklachten

Op de website van de beroepsvereniging van podotherapeuten, de Nederlandse Vereniging van Podotherapie (NVvP), vindt u ook goede informatie over voetklachten en de oplossingen die een podotherapeut kan bieden: www.podotherapie.nl.

Laat uw voeten gratis controleren

Een goed advies geeft duidelijkheid en kan klachten op langere termijn voorkomen. Een eerste voetencheck is gratis. U weet snel waar u aan toe bent, zonder verdere verplichtingen.

Beknelde zenuw

Een beknelde zenuw tussen de middenvoetsbeentjes kan ook tot pijn in de voorvoet leiden. Dit heet mortonse neuralgie.

Brede voeten

De meeste mensen krijgen gedurende hun leven steeds bredere voeten. Een natuurlijk proces, omdat voeten geleidelijk aan wat doorzakken. Goede schoenen zijn dan extra belangrijk.