Beknelde zenuw (mortonse neuralgie)

Zenuwpijn voel je in de voorvoet en wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw tussen de toppen van de middenvoetsbeentjes. Het wordt ook wel mortonse neuralgie genoemd. De pijn wordt gevoeld midden in de voorvoet, tussen de middenvoetsbeentjes ter hoogte van de derde en vierde teen. In eerste instantie na enige tijd belasting, later ook in rust. De zenuwpijn voelt als acute pijn in de voorvoet met uitstralende pijn naar de tenen. De pijn treedt bijna altijd plotseling op tijdens het lopen of sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende, stekende pijn. Zenuwpijn kan uitstralen naar de tenen of richting het midden van de voet. Het dragen van strak schoeisel is vervelend, want druk en wrijving verergeren de pijn.

Oorzaak

Door overbelasting of druk op de voorvoet raken de zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes bekneld (nervus plantaris). Een scherpe pijn in de voorvoet is het gevolg. Lopen op hoge hakken draagt bij aan het ontstaan van deze klacht. Het lichaamsgewicht wordt bij hoge hakken niet verdeeld over de voet, maar gedragen door de voorvoet. De zenuw raakt dan eerder bekneld.

Mogelijke oplossingen

Om zenuwpijn te verminderen, kan vasttapen van meerdere tenen tijdelijk verlichting bieden. De zenuw wordt hiermee ontzien. Samen met u kijken we vervolgens naar de best passende oplossing.

Omdat beknelling pijnlijk is, moet de voorvoet voldoende ruimte hebben. Een individueel maatvoetbed dat ruimte geeft tussen de middenvoetsbeentjes is de meest gebruikte oplossing. Het voetbed wordt zo gemodelleerd dat de druk weggenomen wordt bij de kopjes van de middenvoetsbeentjes. In het maatvoetbed wordt een mix van materialen gebruikt die op de klachten afgestemd wordt. De materiaalkeuze zorgt voor een zachte ondergrond of uitsparing bij de pijnlijke delen en steun voor de rest van de voet.

Ook kan er een aanpassing gemaakt worden aan de schoen om de voorvoet te ontlasten. De aanpassing zorgt ervoor dat bij afwikkeling van de voet de druk verplaatst wordt van de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar andere delen van de voet. Bij afwikkeling rolt de voet sneller over de pijnlocatie heen, waardoor piekdruk wordt voorkomen. Het is ook belangrijk dat de schoen breed genoeg is.

Mocht een maatvoetbed of schoenaanpassing onvoldoende helpen, dan is een chirurgische ingreep mogelijk een laatste redmiddel. De verdikking van het weefsel om de gevoelszenuw (morton neurinoom) wordt dan verwijderd samen met een stuk van de zenuwtakjes.

Tip: Voor directe verlichting van de klachten kunt u uw voet masseren. Echter, na verloop van tijd komt de zenuwpijn steeds sneller terug en houdt langer aan. Dan is deze snelle remedie niet meer afdoende en heeft u meer baat bij een structurele oplossing.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.