aangepaste schoenen

Wat is de eigen bijdrage?

De eigen bijdrage is het bedrag dat u altijd zelf moet betalen voor orthopedische maatschoenen, semi-orthopedische schoenen en voorlopige orthopedische schoenen. Het bedrag wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld.

Wat is het eigen risico?

Het verplicht eigen risico is het bedrag dat u zelf moet betalen, voordat uw verzekering tot vergoeding van zorgkosten overgaat. Het wordt eveneens jaarlijks door de overheid vastgesteld. In 2024 bedraagt het verplicht eigen risico € 385,00 (net als in 2023). Het is niet van toepassing bij kinderen tot 18 jaar. De zorg die u heeft verzekerd via uw aanvullende verzekering valt ook niet onder het verplicht eigen risico. Als de zorgverzekeraar het eigen risico in rekening brengt, krijgt u vaak de mogelijkheid dit gespreid over het jaar te betalen. Met name als u in het begin van het jaar het verplichte eigen risico in zijn geheel zou moeten betalen, kan gespreid betalen een uitkomst zijn. Neem hierover contact op met uw zorgverzekeraar.

Wat is de eigen bijdrage voor orthopedische schoenen?

In 2024 is de eigen bijdrage voor orthopedische schoenen voor personen vanaf 16 jaar vastgesteld op € 130,-. Voor kinderen tot 16 jaar is de eigen bijdrage € 65,- per paar. Enkele zorgverzekeraars bieden vanuit de aanvullende verzekering een deelvergoeding voor de wettelijke eigen bijdrage.

Geen eigen bijdrage en geen eigen risico voor orthopedische voetbedden (steunzolen)

Orthopedische voetbedden (steunzolen) worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Veel aanvullende verzekeringen dekken wel (grotendeels) de kosten voor voetbedden/ steunzolen. Dit gaat niet ten koste van uw eigen risico. Of een aanvullende verzekering voor u rendabel is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Heeft u nog meer zorg nodig, dan zijn de kosten voor een aanvullende verzekering sneller ‘terugverdiend’.  U kunt er ook voor kiezen om steunzolen zelf te betalen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Uw zorgverzekeraar kan u exact aangeven welke verzekeringsvoorwaarden voor u van toepassing zijn. Hieronder vindt u de links naar hun websites.