Maatwerk of standaardhulpmiddelen voor uw voeten

De podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus maken hulpmiddelen (zoals voetbedden of teenortheses) op maat, specifiek voor uw voeten. Precisiewerk dat gemodelleerd wordt naar uw voeten en perfect past. Maar dat is niet altijd nodig. Soms is een standaardproduct ook afdoende om uw voetklachten te verhelpen. Geen maatwerk, wel minder kostbaar en even effectief. We geven u graag advies over standaardhulpmiddelen voor uw voeten.

Steun voor doorgezakte voeten

Doorgezakte voeten hebben baat bij een voorvoetsteun, ook wel pelotte genoemd. Dit is een verhoging onder de voet, tegen de bal van de voet aan, die ervoor zorgt dat dat deel van de voet iets omhoog gedrukt wordt. Een voorvoetsteun wordt ook toegepast bij een beknelde zenuw tussen de voorvoetsbeentjes. Door de voet omhoog te drukken, creëert de voorvoetsteun ruimte tussen de voorvoetsbeentjes waar de zenuw loopt. De zenuw is niet meer bekneld, waardoor de pijn zal verminderen. Er zijn verschillende standaardzolen (hele en halve) verkrijgbaar die voorvoetsteun bieden. Een voorbeeld is de visco-elastische inlegzool die de druk van het lichaamsgewicht op de voet reguleert, puntbelasting reduceert en schokken absorbeert. De visco-elastische zool kan in elke (sport-)schoen worden gedragen. Er zijn ook bandages voor de voorvoet met geïntegreerde pelotte. Deze kunnen effectief zijn bij een beknelde zenuw of bij hamertenen.

Huid, eelt en likdoorns

Bij de behandeling van likdoorns kan een speciaal likdoornpleister gebruikt worden: een pleister met een ring die om de likdoorn past. De ring zorgt ervoor dat pijnlijke druk, bijvoorbeeld van schoenen, op de likdoorn vermindert. Het is een tijdelijke oplossing als de likdoorn zeer pijnlijk is. Laat likdoorns altijd weghalen door een pedicure. Er bestaan ook beschermende en drukverdelende pleisters voor de huid onder de bal van de voet, die verlichting kunnen bieden bij doorgezakte voeten.

Bij hielpijn

Hielkussen

Als steunen op de hiel pijn veroorzaakt, is een zachte ondergrond vaak prettig. Een hielkussen of Sofy plant werkt schokabsorberend en verdeelt de druk op de hiel. Midden onder de hiel bevindt zich een zone van siliconen, die zacht aanvoelt.

Bij beenlengteverschil

Hielverhoging

Een kurktalonet is een hielverhoging voor in de schoen. Het is eenvoudig in de schoen te leggen ter compensatie van het verschil in beenlengte.

Vraag advies

Misschien wel de belangrijkste tip: voordat u standaardhulpmiddelen gaat uitproberen, vraag advies. Meestal kan het geen kwaad om uit te proberen of een standaardhulpmiddel helpt, maar het kan ook averechts werken op de klachten die u heeft. Ga voor een goed advies te rade bij de Hanssen Footcare vestiging bij u in de buurt. U kunt bij iedere vestiging terecht voor een gratis voetencheck. Of stel uw vraag via e-mail.

“Het gaat wel weer over”

U heeft wel eens last van uw voeten. Vervelend, maar niet hinderlijk of pijnlijk genoeg om ernaar te laten kijken. Dat horen we vaker! Kom naar Hanssen Footcare voor een gratis voetencheck. U weet snel waar u aan toe bent.

Veelvoorkomende voetklacht

Voeten dragen je gewicht een heel leven lang. En veranderen mee gedurende je leven. Veel mensen krijgen in de loop der tijd te maken met doorgezakte voeten. Dat kan ook doorwerken in de rest van het lichaam.

Wat vergoedt de zorgverzekering?

Hanssen Footcare Amersfoort Receptioniste Erica

Veel aanvullende verzekeringen vergoeden (grotendeels) de kosten voor voethulpmiddelen op maat. De belangrijkste informatie hebben we voor u op een rij gezet.