Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen

Schoenaanpassingen is een verzamelbegrip voor alle aanpassingen aan confectieschoenen die een voetklacht verhelpen of verlichten. Vaak is een aanpassing aan bestaande schoenen voldoende om weer optimaal te bewegen zonder voetklachten. Wij bieden oplossingen op maat die we toepassen op uw eigen schoenen. Deze aanpassingen worden ook wel orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC) genoemd.

Voorbeelden van schoenaanpassingen

Op de foto hierboven is een schoen afgebeeld waar als voorbeeld in verschillende kleuren een aantal schoenaanpassingen zichtbaar zijn. De kleuren zijn bedoeld om duidelijk te laten zien hoe een schoenaanpassing toegepast kan worden. Een schoenaanpassing aan uw eigen schoenen zal niet zo opvallend zijn, maar wordt zo onzichtbaar mogelijk verwerkt.

  • Een hakverhoging (rood in de zool van de voorbeeldschoen) is een veelgekozen oplossing om het verschil in beenlengte te compenseren. Een hakverhoging wordt eenvoudig onder de bestaande hak van de schoen aangebracht.
  • Om stabieler te lopen en meer grip te hebben, kan een hakbuffer toegepast worden (zwart op de foto van de voorbeeldschoen). Dit is een verbreding van de hak onder de schoen. Pijn wordt verminderd door de schokdempende werking. De naam zegt het al: de hakbuffer dempt de schok bij het neerzetten van de hiel tijdens de loopbeweging.
  • Bij een scheve grote teen en een verdikking ter hoogte van het eerste middenvoetsbeentje, kan de schacht van de schoen opgerekt worden. Dit gebeurt ook wel bij hamertenen. Zo wordt meer beweegruimte gecreëerd voor pijnlijke tenen of gewrichten.
  • Het is ook mogelijk om de sluiting van schoeisel aan te passen. Voor mensen met reuma en een verminderde handfunctie is dit een uitkomst.

Afwikkelrol onder de schoen

Een afwikkeling onder de schoen kan bijvoorbeeld mensen met reuma helpen om minder pijn bij het lopen te hebben. Een afwikkeling of afwikkelrol is een extra verdikte en afgeronde zool onder de schoen die de beweging van de voet overneemt (blauw op de foto bovenaan de pagina) en de beweging van de gewrichten vermindert. De zool zelf kan ook verstevigd worden. Dit loopt prettiger bij stijfheid van de grote teen (hallux rigidus of hallux limitus) of van meerdere tenen. Ook bij veel eelt of pijn onder de bal van de voet kan een afwikkeling of zoolverstijving uitkomst bieden, omdat de voet dan sneller over de pijnlijke plek rolt. Een afwikkelrol in combinatie met een op maat gemaakt voetbed is bijvoorbeeld een goede oplossing om druk onder de voorvoet weg te nemen. Een andere manier om de voet geleidelijk te laten afwikkelen, is een hakafronding. Deze zorgt ervoor dat de hiel later landt tijdens de loopbeweging en een kortere belasting van het hielbeen. Daardoor komt er minder kracht op banden en spieren te staan, wat pijnverminderend werkt.

Aanpassingen aan confectieschoenen zijn normaal gesproken binnen 1 à 2 weken gereed.

Zichtbaar en onzichtbaar

“Zie je aan een schoen of hij aangepast is?”, is een veel gestelde vraag. Het antwoord is: dat ligt eraan. Aanpassingen aan de buitenkant van de schoen worden zo onopvallend mogelijk verwerkt, maar zijn wel zichtbaar. Wordt een schoen opgerekt, dan is dit niet of nauwelijks te zien aan de buitenkant. Als de schoenaanpassing niet meer nodig is, omdat tijdelijke klachten verholpen zijn, kan deze er vaak ook weer af (bijvoorbeeld een afwikkelrol onder de zool). Opgerekte schoenen kunnen vanzelfsprekend niet meer in hun oude staat teruggebracht worden.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Maak een afspraak

Schoenen voor steunzolen

Een schoenaanpassing gaat vaak samen met een maatvoetbed. Voor schoenen met uitneembaar voetbed kunnen wij u deze schoenenwinkels aanraden.

Vergoedingen

Vraag bij uw zorgverzekeraar na of uw schoenaanpassing vergoed wordt. Een schoenaanpassing wordt namelijk apart niet vergoed, maar wel in combinatie met bijvoorbeeld steunzolen.

Nieuwsbrief Gezonde Voeten

Een goede leest is hét succes achter goed passende schoenen. Met 3D-techniek zorgen we voor precisiewerk in leesten. Lees er meer over in onze voorjaarsnieuwsbrief.