Advies kinderschoenen

Advies bij het kopen van kinderschoenen

Vanaf het moment dat kinderen ook buitenshuis hun eerste stapjes zetten, hebben de voetjes bescherming nodig. Eigenlijk hebben kindervoeten niet meer nodig dan schoenen die beschermen en die de groei en ontwikkeling van de voet niet belemmeren. Gezonde kindervoeten kunnen veel hebben, dus speciaal schoeisel is niet nodig.  Maar wat zijn nu goede kinderschoenen? Wij geven u graag advies bij het kopen van kinderschoenen. In het algemeen kun je zeggen dat kindervoeten baat hebben bij schoenen die vanzelfsprekend goed passen, groeiruimte hebben en gemaakt zijn van ademend materiaal.

Schoenen die ademen

Wie dacht dat kindervoeten niet transpireren heeft het mis. Synthetische materialen verergeren de transpiratie en zijn daarom niet geschikt. Kies schoenen die gemaakt zijn van een natuurlijk materiaal, zoals leer. Die ventileren en geven de voetjes lucht, wat beter is voor de huid. Laat kinderen ook gerust regelmatig op blote voeten rondlopen. Dit is goed voor de ontwikkeling.

Kinderschoenen die goed passen

Een kinderschoen past goed als deze de juiste lengte- én breedtemaat heeft. De tenen moeten voldoende ruimte hebben om te bewegen en de hiel moet goed aansluiten zonder te slippen. Het heeft geen zin om schoenen te zeer ‘op de groei’ te kopen, want met te grote schoenen kunnen kinderen struikelen. Een groeiruimte vooraan in de schoen van 1 tot anderhalve centimeter is voldoende. Controleer ook of de schoen goed aansluit bij de hiel en of de hak niet slipt tijdens het lopen. Voor een goede afwikkeling is het belangrijk dat de zool soepel, maar wel stevig is.

Laat kindervoeten regelmatig opmeten

Kindervoeten groeien onvoorspelbaar, dus laat beide voeten regelmatig opmeten, bijvoorbeeld iedere drie maanden. Meet altijd beide voeten afzonderlijk, want er kan verschil zijn tussen linker- en rechtervoet. Kijk ook goed of de tenen van kinderen geen drukplekken vertonen.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u de indruk dat uw kind last van zijn of haar voeten heeft of klaagt uw kind over pijn? Maak een afspraak!

Wratjes

Bij kinderen komen voetwratjes regelmatig voor. Lees wat u kunt doen om ze te behandelen of voorkomen.