Blog | Orthopedische schoenen voor kinderen met cerebrale parese

Spreekuur met kinderrevalidatiearts en instrumentmaker

Tweemaal per week draai ik mee met de spreekuren van een kinderrevalidatiearts in Groot Klimmendaal. Instrumentmaker Wim van OIM Orthopedie sluit dan ook aan. We zien hier regelmatig kinderen met cerebrale parese, die door hun hersenaandoening moeite hebben met lopen. Zij krijgen meestal een enkel-voetorthese aangemeten om voet, enkel en onderbeen in de juiste stand te houden voor de loopbeweging. Dit vraagt ook aanpassingen op maat van de schoenen. Die moeten goed aansluiten bij de enkel-voetorthese, stevig zijn maar niet te zwaar, en er zo goed mogelijk uit zien. Een mooie uitdaging.

Enkel-voetorthese en schoenen in één keer aanmeten

Ik werk met veel plezier samen met instrumentmaker Wim. Hij zorgt voor de enkel-voetorthese en ik voor de schoenen. We stemmen onze planningen zo op elkaar af dat we altijd samen bij het spreekuur met de kinderrevalidatiearts zijn. Samen spreekuur draaien is natuurlijk ook gemakkelijk voor ouders en kinderen. Ze hebben vaak al genoeg medische afspraken en dan hoeven ze niet voor ieder onderdeel opnieuw terug te komen en nog een keer hun verhaal uit te leggen. Er zijn veel verschillende soorten enkel-voetortheses en schoenen. Een geschikte combinatie hiervan is voor ieder kind anders, want die is afhankelijk van bijvoorbeeld de spierspanning of –verslapping waar we rekening mee moeten houden. Als we het aanmeten van enkel-voetorthese en schoenen op elkaar afstemmen, kunnen we de beste combinatie samenstellen van steun en mobiliteit.

Semi-orthopedische schoenen

Als een kind op het spreekuur komt bij de revalidatiearts, worden zijn of haar voeten, enkels en onderbenen eerst gegipst. Zo kan een mal gemaakt worden met de precieze maten van de voeten. Omdat de enkel-voetorthese in de schoen valt, worden de maten voor de schoen ook om de enkel-voetorthese heen opgemeten. Op basis van de gemeten breedte en lengte kijk ik welke schoenen het meest geschikt zijn. In verreweg de meeste situaties zijn semi-orthopedische schoenen toereikend (orthopedische schoenen type B, afgekort OSB), maar als het nodig is, kunnen schoenen ook volledig op maat gemaakt worden (orthopedische schoenen type A, afgekort OSA).

Hoe lichter de schoenen, hoe beter

Ik vind het belangrijk om het gewicht van de schoenen in de gaten te houden. De schoenen moeten natuurlijk in combinatie met de enkel-voetorthese voldoende stevigheid bieden. De houvast die de enkel-voetorthese biedt, kan soms ook in de schoenen verwerkt worden. Dan maak ik een versteviging tussen voering en overleer (de buitenkant van de schoen) die zorgt voor stabiliteit. Maar het gewicht van de hulpmiddelen samen mag natuurlijk het lopen niet belemmeren. Hoe lichter de schoenen, hoe beter. Alles bij elkaar wil je dat een kind zo min mogelijk ballast met zich mee hoeft te slepen.

Controle-afspraak

Na zes weken is er een controle-afspraak om te kijken of de combinatie van enkel-voetorthese en schoenen nog steeds goed functioneert. Ook dat spreekuur bemannen Wim en ik samen. We bekijken dan goed of de schoenen nog steeds goed zitten en controleren op eventuele overmatige slijtage. Gelukkig horen we vaak terug dat het beter gaat dan verwacht. De kinderen hebben in de tussentijd ook fysiotherapie gehad, en de combinatie van (loop)oefeningen en schoenen werpt meestal vruchten af.

Schrikbeeld van enkel-voetorthese en orthopedische schoenen

Ouders hebben vaak veel vragen over de enkel-voetorthese en de orthopedische schoenen. Hun grootste angst is dat hun kind zijn of haar leven lang eraan vastzit. Een revalidatiearts kan daar helaas geen uitsluitsel over geven, want je kunt niet voorspellen hoe de ontwikkeling van een kind zal verlopen.

De orthopedische schoenen zijn vaak ook een schrikbeeld. Het woord ‘orthopedisch’ roept bij veel mensen nog de associatie op met lomp en lelijk. En dat schrikt af als je je inzet om je kind een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Gelukkig zijn de meeste kinderen geholpen met semi-orthopedische schoenen. Die zijn tegenwoordig nauwelijks van reguliere confectieschoenen te onderscheiden. Een voordeel is ook dat deze schoenen bijvoorbeeld in verschillende maten te bestellen zijn, bv links en rechts in een andere (breedte- of lengte-)maat.

Mijn tip: bekijk alvast de schoenmodellen

Wat ook leuk is: we kunnen enkel-voetorthese en schoenen qua uiterlijk bij elkaar laten passen. Laatst hebben we bijvoorbeeld iemand blij kunnen maken met schoenen in legerprint, passend bij zijn enkel-voetorthese die ook in legerprint is uitgevoerd. Mijn tip is dan ook: kijk vast eens op de websites van de leveranciers van semi-orthopedische schoenen. Dan krijg je een goede indruk van de modellen en ik wed dat je vindt dat het meevalt 🙂

Adrie

Orthopedisch schoentechnicus

Team Amersfoort- Arnhem

Semi-orthopedische kinderschoenen

Er is heel veel keus in semi-orthopedische kinderschoenen. Wij werken met de schoenen van Piedro, Nimco, Tom en Schulte.

Meer weten over onze werkwijze?

Voor advies of meer informatie kunt u altijd contact opnemen. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.