Voetwratten zien er vaak uit als een bloemkoolachtig knobbeltje op de voet. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus, ook wel HPV genoemd. Soms zit de wrat op een vervelende plek en is deze pijnlijk of gevoelig.

Wat is een voetwrat?

De Latijnse benaming van voetwrat is ‘verruca plana’. Ze worden veroorzaakt door het HPV-virus dat meer dan 100 verschillende soorten kent. Wratten onder uw voeten zien er vaak anders uit dan de bekende handwratjes. Door uw lichaamsgewicht worden ze naar binnen gedrukt en kunnen ze pijnlijk worden. Hierdoor worden ze weleens verward met een likdoorn.

Voetwratten zijn:

  • Kleine huidgezwellen die lijken op een kleine bloemkool en ruw aanvoelen
  • Hard aan de zijkant, zacht in het midden
  • Meestal rond of ovaal en niet groter dan 10 millimeter
  • Wit tot bruingrijs van kleur
  • Pijnlijk: voetwratten kunnen erg gevoelig zijn

Hoe ontstaat een wrat en is het te voorkomen?

Wratten zijn besmettelijk en worden vaak opgelopen in warme en vochtige ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals zwembaden en kleedruimtes. U kunt voetwratten voorkomen door op dit soort locaties slippers te dragen. Kinderen, tieners en mensen met een verzwakt immuunsysteem krijgen vaker last van voetwratten.

Behandeling van wratten

De soorten wratten die aan de voeten voorkomen verdwijnen meestal spontaan binnen twee jaar doordat het lichaam immuun is geworden voor het HPV-virus. Alhoewel wratten ongevaarlijk zijn, kunnen ze wel erg vervelend en storend zijn. Er zijn diverse vrij verkrijgbare middelen tegen wratten. Zorgvuldigheid bij zelf behandelen is echter geboden, omdat deze middelen bijtende stoffen bevatten. Deze tasten niet alleen de wrat aan, maar ook de gezonde huid eromheen.

Heeft u veel last van de wrat? Maak dan een afspraak bij een van onze podotherapeuten. Een podotherapeut kan de eeltlaag die rondom de wrat ontstaat verwijderen, zodat u minder last heeft van druk en irritatie. Als de wrat onder de voet zit, kunnen steunzolen verlichting bieden door de druk eraf te halen en pijn te verminderen. Zit de wrat tussen de tenen, dan kan een teenorthese helpen. Voor verdere behandeling verwijzen wij u naar de huisarts. Een dermatoloog kan wratten ook behandelen, bijvoorbeeld met behulp van lasertherapie.

De risico’s

Wanneer voetwratten pijnlijk zijn, kan het zijn dat u uw houding hierop gaat aanpassen of uw voeten anders gaat afwikkelen. Soms gebeurt dat zelfs zonder dat u het door heeft. Na verloop van tijd kan een verkeerde houding tot tal van (voet)klachten leiden. Blijf daarom niet te lang doorlopen met een pijnlijke wrat op uw voeten.

Vrijblijvende voetencheck

Maak een afspraak voor een vrijblijvende voetencheck en laat uw voetwrat vrijblijvend onderzoeken. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.