Valpreventie: voorkómen dat ouderen vallen

Als ouderen vallen, kan dat grote gevolgen hebben. Vallen is een veel voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen en leidt regelmatig tot blijvende schade en beperkingen. Naarmate we ouder worden, bewegen we vaak minder en hebben we vaker ziektes. Ouderen zijn daardoor kwetsbaarder en hebben een verhoogd risico op vallen. Het is goed dat er steeds meer aandacht komt voor valpreventie, het voorkómen dat ouderen vallen. Omdat goede schoenen een bijdrage leveren aan een stabiel looppatroon, geven wij graag advies.

Waarom vallen ouderen?

Als we ouder worden, gaan lichaamsfuncties nu eenmaal achteruit en krijgen we meer kwaaltjes en ziektes. Ook medicatie kan bijwerkingen hebben die het lopen beïnvloeden. De spierkracht neemt af met de leeftijd en er is vaker sprake van aandoeningen die zorgen voor bijvoorbeeld een verminderd gezichtsvermogen. Dit kan allemaal invloed hebben op hoe stabiel je loopt. Ook al zijn de onderliggende oorzaken en ziektes niet terug te draaien, de orthopedisch schoentechnoloog kan wel de gevolgen zo veel mogelijk beperken. Goede schoenen zijn naarmate we ouder worden extra belangrijk.

Oudere voeten

Ook voeten worden ouder en veranderen met de jaren. Dat kan zichtbaar zijn aan bijvoorbeeld knellende drukpunten en het ontstaan van wondjes, of door een veranderde voetvorm. Maar het hoeft niet per se merkbaar te zijn aan of in de voeten. Een veranderde voetstand kan ook pijn veroorzaken in bijvoorbeeld knieën, heupen of rug. De stand van de voeten is belangrijk voor de houding van het hele lichaam. Als je scheef of onregelmatig gaat lopen, gaat je lichaam compenseren en kun je pijn krijgen op andere plekken dan in of aan de voeten zelf.

Advies bij het kopen van schoenen

Er zijn een aantal zaken waar u op kunt letten als u schoenen gaat kopen:

  • Een goede pasvorm in de lengte en in de breedte. De schoenen mogen niet knellen, anders ontstaan er drukplekken.
  • Een uitneembaar voetbed. Dan kan het standaard voetbed van de confectieschoen indien nodig vervangen worden door een maatvoetbed dat de stand van de voet corrigeert, de voet ondersteunt of juist ontlast.
  • Kies een sluiting van veters of klittenband. Deze zijn verstelbaar en hiermee kunt u de schoen goed laten aansluiten op uw voet.
  • Zorg dat de hiel stevig omsloten wordt, zodat de schoen niet gaat slippen en stabiel aan de voet zit.
  • Brede hakken of sleehakken zorgen voor meer stabiliteit, omdat ze een groter oppervlak bieden waarop gesteund wordt. Smallere hakken vergroten het risico op vallen.
  • Kies een hakhoogte van 1,5 tot 2 cm. Hogere hakken zijn minder stabiel.
  • Schoenen tot over de enkel verminderen de kans op zwikken en dus vallen.
  • Kies schoenen die de afwikkeling van de voet bevorderen. Dit ontlast de gewrichten.

Kunt u geen goede schoenen vinden?

Mocht het niet lukken om de juiste confectieschoenen te vinden, dan kunt u bij ons terecht voor een vrijblijvend advies. Soms is pijn ook op te lossen met een aanpassing van uw eigen confectieschoenen. Wij helpen u graag.

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe wij kunnen helpen met goede voetzorg en passende schoenen? Neem gerust contact met ons op voor informatie en advies. Wij helpen graag om pijn en ongevallen tijdens het lopen te voorkomen.

Leon medische sandalen

Léon

Vestigingsmanager en orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek

Afspraak maken

  • In verband met uw privacy adviseren wij u geen medische gegevens achter te laten in dit veld.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen

Hier vindt u ons

Hanssen Footcare heeft vestigingen en spreekuurlocaties in verschillende regio’s.