Fish spa: zijn knabbelvisjes schadelijk? | blog

Zijn knabbelvisjes schadelijk voor je voeten?

“In de winter zoeken we de warmte weer binnenshuis. In het koude seizoen is het extra lekker om heerlijk te ontspannen in de weldadige warmte van een wellnesscentrum. En je van top tot teen te laten verzorgen. Als extra verzorging voor je voeten wordt steeds vaker ook een fish spa aangeboden, een voetbad met knabbelvisjes. De visjes knabbelen de dode huidcellen van je voeten, waardoor de huid na de behandeling zachter aanvoelt. Deze voetbaden met knabbelvisjes zijn heel populair. Vandaar dat ik regelmatig de vraag krijg of zo’n knabbelbehandeling wel goed voor je voeten is.

Niet geheel zonder risico

Het nemen van een voetenbad met deze visjes (de officiële benaming is ‘garra rufa’) is op zich onschuldig. Toch is het niet geheel zonder risico. De visjes knabbelen niet alleen dode huidschilfers van de voeten, maar kunnen daarbij ook huidinfecties overbrengen. Voor mensen met een intacte huid en zonder ernstige ziekte is dit risico verwaarloosbaar. Echter, mensen met een verminderde weerstand of onderliggende ziekte zou ik een bad met knabbelvisjes afraden. Er is een kans dat je een huidinfectie of voetschimmel oploopt. Dit risico is groter als je weerstand niet optimaal is of als je toch al vatbaar bent door een ziekte.

Knabbelvisjes en huidaandoeningen

Er wordt wel beweerd dat de vissen klachten bij psoriasis verlichten. Toch is het niet bewezen dat deze voetenbaden effectief zijn bij psoriasis. Tegelijkertijd worden de baden juist ontraden voor mensen met een huidaandoening. Vooral eczeem, een verwonding of beschadigde huid zijn redenen om de baden te mijden. Het risico van besmetting is dan groter.

Waarom een verhoogd risico op infecties?

Het verhoogde risico op infecties wordt veroorzaakt door (de temperatuur van) het water en door de visjes zelf. Het water waarin de vissen zwemmen is namelijk lastig te reinigen. Schoonmaakmiddelen zoals chloor zouden schadelijk zijn voor de vissen. Daarbij werkt de temperatuur van het badwater bacteriegroei in de hand. Ook de visjes zelf dragen bacteriën met zich mee. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees dan het artikel over gezondheidsrisico’s van baden met knabbelvisjes op de site van het RIVM.

Mijn advies

Als u geen huidbeschadigingen aan uw voeten heeft en verder goed gezond bent, dan hoeft u zich weinig zorgen te maken. De kans is klein dat u een infectie oploopt. Heeft u minder weerstand, een wondje aan uw voeten of een (huid)ziekte, dan raad ik een voetbad met knabbelvisjes af. Twijfelt u of heeft u nog vragen? Vraag mij of een van mijn collega’s gerust om advies. Vul eenvoudig onderstaand formulier in voor een vrijblijvende voetencheck.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen