Podotherapie

Wat doet de podotherapeut?

Binnen de medische wereld is de podotherapeut degene met de meeste kennis over voeten. De podotherapeut behandelt (pijn)klachten aan voeten en klachten tijdens het lopen. Vaak zijn klachten aan enkels, knieën, heupen of rug te herleiden naar de stand van de voeten en wordt een oplossing aan de voet of in de schoen gevonden. Voorbeelden van een podotherapeutische behandeling en hierbij gebruikte hulpmiddelen zijn: nagelbeugels, teenortheses of voetbedden/ steunzolen. Onze podotherapeuten werken nauw samen met de orthopedisch schoentechnici. Met als voordeel dat voettherapie gecombineerd kan worden met oplossingen op het gebied van schoeisel. Zo hebben we een breed scala aan mogelijkheden om voetproblemen op te lossen of te verminderen. Bij Hanssen Footcare kunt u in de vestigingen  Heerlen en Hoensbroek terecht voor podotherapie. In de andere regio’s werken wij samen met podotherapeuten die in hun eigen praktijk behandelen.

Podotherapeut of podoloog?

Soms wordt de naam podoloog verward met die van podotherapeut. Het verschil is dat een podotherapeut wettelijk erkend is door het ministerie van WVS. Hoewel veel podologen een opleiding in voetzorg hebben genoten, is deze titel niet beschermd en mag in principe iedereen zich podoloog noemen. Een podotherapeut heeft gegarandeerd een vierjarige HBO-opleiding afgerond en een wettelijk erkende bachelor degree behaald. Bij Hanssen Footcare werken uitsluitend gediplomeerde podotherapeuten.

Podotherapeut spil in ketenzorg voor voeten

Omdat de kwaliteit van voetzorg door HBO-opgeleide podotherapeuten algemeen erkend wordt, hebben zorgverzekeraars besloten om sinds 2015 de voetzorg voor diabetici exclusief toe te vertrouwen aan podotherapeuten. De podotherapeut coördineert het gehele behandeltraject waarin alle voetzorg door zowel podotherapeut als pedicure is opgenomen. Iedere vestiging van Hanssen Footcare werkt samen met gediplomeerde podotherapeuten. In Heerlen en Hoensbroek kunt u voor podotherapie in de vestiging zelf terecht. Lees meer bij vergoeding bij diabetes. Op www.podotherapie.nl vindt u ook goede informatie.

Vrij toegankelijk

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig om naar de podotherapeut te gaan.

Podotherapeutische oplossingen

Een voorbeeld van een op maat gemaakte teenorthese. Een oplossing bij tenen die pijnlijk tegen elkaar aan drukken.

Podotherapie bij diabetes

Voetzorg is belangrijk voor mensen met diabetes. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heeft u een behandelplan van de podotherapeut nodig.