Achillespeesontsteking

Achilles tendinitis is de medische benaming voor een achillespeesontsteking.

Wat is een achilles tendinitis?

De achillespees is een sterke, maar kwetsbare pees. De pees dankt zijn naam aan de Griekse held Achilles die sneuvelde door een pijl in dit lichaamsdeel. De achillespees loopt vanaf de kuitspieren naar de hiel en kan door overbelasting geïrriteerd raken of gaan ontsteken. Bij een beginnende achillespeesontsteking ervaart u vooral klachten tijdens en na het sporten. Verergert de ontsteking dan kunnen de klachten zich doorlopend voordoen.

Symptomen achillespeesontsteking

  • Pijn, meestal enkele centimeters boven de hiel
  • De pijn verergert tijdens of na het sporten
  • Stijfheid in de enkel, voornamelijk in de ochtend
  • Verdikking van de achillespees

Oorzaken achilles tendinitis

Deze blessure komt vaak voor bij sporters. Voornamelijk bij sporten waar explosief wordt afgezet, gedraaid of gesprongen, loopt u een verhoogd risico. Denk aan hardlopen, basketbal of dansen. Daarnaast kunnen ook verkeerde schoenen voor problemen met de achillespees zorgen. Dit komt doordat slecht schoeisel de druk op de pees verhoogt. Tot slot kan een afwijkende stand van de voet achillespeesklachten veroorzaken. Bij voeten die te veel naar binnen of buiten kantelen, komen afwijkende trekkrachten op de achillespees te staan. Daarom hebben mensen met bijvoorbeeld een platvoet, doorgezakte voet of instabiele enkel een verhoogde kans op een achillespeesblessure.

Oplossingen achillespeesblessure

Bij een overbelaste, ontstoken achillespees is het belangrijkste advies rust te houden. Wanneer u uw achillespees de ruimte geeft om te herstellen, verdwijnen de klachten vaak na enkele weken. U kunt uw training daarna weer rustig opbouwen. Daarnaast is het verstandig goede (sport)schoenen te dragen, zeker wanneer bij u sprake is van een afwijkende stand van de voet.

Goede schoenen zijn schoenen die een gezonde afwikkeling van de voet stimuleren. Kies voor schoenen met een vlakke, stabiele hak waarbij de neus van de schoen iets omhoog loopt. Daarnaast is het belangrijk dat de schoen voldoende stevigheid biedt. Een te zachte zool of hielkap kan voor problemen zorgen. Een podotherapeut of orthopedisch schoentechnoloog voorziet u graag van een goed schoenadvies, specifiek voor uw voeten. Hij of zij kan u een (sport)steunzool aanmeten, of met een kleine schoenaanpassing de overbelasting van de achillespees voorkomen.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u last van een ontstoken achillespees (achilles tendinitis)? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt. Wij bekijken graag hoe klachten in uw situatie het best kunnen worden verholpen en in de toekomst kunnen worden voorkomen. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.