Diabetische voet

Veel mensen met diabetes hebben voetproblemen. We noemen dit ook wel een ‘diabetische voet’. Voor mensen met suikerziekte is het extra belangrijk hun voeten goed te verzorgen en regelmatig te (laten) controleren. Op deze manier kunnen voetproblemen, zoals een voetulcus, worden voorkomen.

Wat is een diabetische voet?

Een diabetische voet is een verzamelnaam voor alle voetproblemen als gevolg van diabetes. Diabetes kan de bloedvaten en zenuwbanen in uw benen en voeten aantasten. Veel mensen met diabetes hebben hierdoor minder gevoel in hun voeten en voelen geen pijn meer. Onopgemerkt kunnen er drukplekken of wondjes ontstaan. Als je diabetes hebt, genezen deze wondjes minder snel. Een wondje kan gaan ontsteken en een zweer worden. Dit wordt ook wel een ‘ulcus’ genoemd.

Verschijnselen diabetesvoet

  • Koude voeten
  • Tintelende voeten, pijnscheuten of juist minder gevoel in uw voeten door zenuwschade.
  • Wondjes die niet snel genezen
  • Verkleuringen aan de tenen of voet

Schoenen op maat

Voetverzorging en goed passende schoenen zijn voor diabetici belangrijk om wondjes te voorkomen. Ter bescherming van de voeten adviseren we vaak schoenen met een druk verdelend voetbed waarin drukplekken vrijgelegd kunnen worden. Dit hoeven niet per se schoenen op maat te zijn. Ook in goede confectieschoenen kunnen drukplekken vrijgelegd worden en opgevuld worden met zacht materiaal. Er zijn ook speciale diabetes schoenen te krijgen met zo min mogelijk naden zodat irritaties en wondjes worden voorkomen.

Uw voeten in goede conditie

Voetzorg voor diabetici wordt vanaf zorgprofiel twee vergoed door zorgverzekeraars. Uw huisarts of internist kan u hiervoor doorverwijzen naar een podotherapeut. Voor patiënten met suikerziekte wordt door een podotherapeut een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierin worden alle podotherapeutische behandelingen en pedicures met aantekening diabetische voet opgenomen. Lees hier meer informatie over vergoedingen van uw zorgverzekeraar bij diabetes. Natuurlijk kunt u zelf ook veel doen om uw voeten in goede conditie te houden. Goed advies vindt u op de pagina: voetverzorging bij diabetes.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.