Heeft u last van dikke voeten of enkels? Wanneer uw voeten opzwellen als gevolg van een vochtophoping spreken we van oedeem. Mogelijk passen uw schoenen niet meer of knellen ze zodanig dat u er last van heeft.

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in het lichaam. De ophoping ontstaat doordat overtollig vocht niet kan worden afgevoerd door uw bloedsomloop. De aandoening komt het vaakst voor in de knieën, enkels of voeten, maar kan zich ook in andere lichaamsdelen openbaren. U kunt achterhalen of u last heeft van oedeem door met uw vinger op de gezwollen plek te drukken. Veert de huid niet direct terug, maar blijft er een deukje zichtbaar? Dan is er naar alle waarschijnlijkheid sprake van oedeem (bij lymfoedeem veert de huid overigens wel terug). Voet- of enkeloedeem kan pijnlijk zijn en het lopen bemoeilijken.

Symptomen oedeem

 • Vochtophoping in de knieën, enkels of voeten
 • Een gespannen gevoel op de plek van de zwelling
 • Uw schoenen knellen of passen niet meer
 • Uw gewicht neemt toe door de ophoping van het vocht

Oorzaken dikke voeten of enkels door vocht

Oedeem in uw voeten of enkels kan diverse oorzaken hebben. We noemen hieronder de meest voorkomende:

 • Onderliggende aandoening
  De meest voorkomende oorzaak van oedeem is veneuze insufficientie, waarbij de kleppen in de aderen niet goed functioneren. Het vasthouden van vocht in enkels of voeten kan ook veroorzaakt worden door een andere aandoening. Trombose, een beschadiging van de lymfe- of bloedvaten, hart-, nier- of leveraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
 • Warmte-oedeem
  Het opzwellen van uw voeten of enkels kan ook veroorzaakt worden door de hitte. We spreken dan van warmte-oedeem. Door de warmte is uw lichaam niet meer goed in staat het vocht af te voeren.
 • Langdurig zitten of staan
  Na langdurig zitten of staan kunt u dikke voeten of enkels krijgen. De bloeddoorstroming raakt hierdoor belemmerd en uw lichaam kan het vocht minder goed afvoeren. Veel mensen hebben hier last van na een lange (vlieg)reis.
 • Blessure, kneuzing of verstuiking
  Oedeem kan eveneens het gevolg zijn van een blessure, kneuzing of verstuiking. We spreken dan van posttraumatisch oedeem. Wanneer de vochtafvoer in uw lichaam naar behoren werkt, trekt de zwelling binnen enkele dagen weer weg. Komt de zwelling regelmatig terug? Dan heeft u mogelijk last van een structureel probleem.

Behandelingen

Het behandelen van een vochtophoping in de enkels en/of voeten is afhankelijk van de oorzaak. Bij oedeem dat veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening is een bezoek aan de huisarts van belang. Warmte-oedeem of een vochtophoping die ontstaat door langdurig zitten of staan verdwijnt vaak vanzelf weer. Om de vochtophoping te voorkomen of sneller te verhelpen, kunt u regelmatig met uw tenen wiebelen of met uw enkels draaien. Op deze manier wordt de bloedsomloop bevorderd. Ook kunt u gebruik maken van compressiekousen, bijvoorbeeld wanneer u gaat vliegen.

Een vochtophoping door een blessure, kneuzing of verstuiking trekt ook vaak vanzelf weer weg. Iedereen verzwikt zijn enkel wel eens of heeft last van een voetblessure, maar bij terugkerende oedeem-klachten raden wij u aan uw enkels en voeten verder te laten onderzoeken. Instabiliteit van het enkelgewricht zou bijvoorbeeld de oorzaak kunnen zijn. Met behulp van bijvoorbeeld een op maat gemaakt voetbed kunnen wij uw voeten extra steun geven. Zo’n maatvoetbed maken we op het moment dat het oedeem verdwenen of stabiel is door bijvoorbeeld steunkousen. Als de voeten nog te opgezwollen zijn door het oedeem, passen de steunzolen meestal nog niet in de schoenen.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u last van oedeem? Komt de vochtophoping regelmatig terug en is er bij u geen onderliggende oorzaak aan te wijzen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende voetencheck en laat uw voeten en enkels vrijblijvend onderzoeken. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck verplicht u tot niets.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
 • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.