Open been

Ulcus cruris betekent letterlijk ‘zweer aan het onderbeen’. Ook de term ‘open wond’ wordt regelmatig gebruikt. Het gaat om een wond tot in het onderhuidse weefsel die vaak niet vanzelf geneest.

Wat is een ulcus cruris?

Een ulcus cruris kan op diverse manieren ontstaan. De zweer of wond kan voortkomen uit een kleine beschadiging van de huid, maar ook spontaan optreden. Bepaalde aandoeningen verhogen de kans op een ulcus, zoals neuropathie (een zenuwaandoening), auto-immuunziekten, diabetes, spataderen of vochtophopingen in de benen.

De zweer ontstaat meestal rond of net boven de enkel. De wond kan volledig open zijn, maar ook afgedekt worden door een korst of een stuk (afgestorven) huid. Een ulcus is gevoelig voor infecties. Als gevolg van een infectie kan de wond vocht afscheiden en onaangenaam gaan ruiken.

Symptomen open been

 • Pijnlijke wond, rond of net boven de enkel
 • De wond is open, bedekt met een korst of stuk (afgestorven) huid
 • De zweer kan wondvocht bevatten
 • De zweer kan onaangenaam ruiken
 • De zweer kan gezwollen, pijnlijk en rood zijn

Hoe ontstaat een ulcus cruris?

Een ulcus cruris ontstaat meestal door een verstoorde bloedsomloop (al dan niet veroorzaakt door een onderliggende aandoening). Onze huid heeft zuurstof en voedingsstoffen nodig. Deze worden aangeleverd via het bloed. Zodra de toevoer of afvoer van bloed naar bepaalde plekken vermindert, lukt het ons lichaam niet meer de huid in goede conditie te houden. Er kan dan een wond ontstaan.

Behandeling open been

Door het ontbreken van zuurstof en voedingsstoffen op de plek van de ulcus, geneest de zweer zelden vanzelf. Behandeling is erop gericht infecties te voorkomen en de bloedsomloop te herstellen. Reinig de wond zorgvuldig en breng iedere dag een schoon verband aan. Dit soort wonden worden door doktersassistenten, verpleegkundig specialisten of door thuiszorgmedewerkers behandeld. De orthopedisch schoentechnoloog kan helpen met een tijdelijke of permanente oplossing door schoeisel aan te passen. De plek van de wond is erg kwetsbaar en vaak ook erg pijnlijk. Met aangepast schoeisel kunnen drukplekken vrijgelegd worden, zodat de wond ontzien wordt en beter geneest.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn enkele tips die u in acht kunt nemen om de kans op een ulcus cruris in de toekomst te voorkomen:

 • Zorg voor voldoende beweging of voer kuitspieroefeningen uit. Het gebruik van uw kuitspieren bevordert de doorbloeding in de voeten, enkels en onderbenen.
 • Voorkom langdurig staan of zitten of leg uw benen omhoog om vochtophoping in de benen te verminderen
 • Loop niet op hakken. U spreekt uw kuitspieren minder aan wanneer u op hakken loopt.
 • Draag schoenen die niet knellen. Een kleine beschadiging door het knellen van de schoen kan uitgroeien tot een open wond.
 • Vermijd overgewicht. Overgewicht zorgt voor een extra belasting op de benen en bemoeilijkt de bloedafvoer.
 • Stop met roken. Roken verslechtert de doorbloeding.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u last van een ulcus cruris? Maak dan een afspraak bij uw huisarts en bespreek de mogelijkheid om schoeisel aan te laten passen. Voor aanpassingen aan schoenen heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts. Wij geven u graag advies over de mogelijkheden om met geschikte schoenen of aanpassingen aan schoenen de pijn te verminderen. Heeft u vragen? We helpen u graag.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

 • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.