Doorgezakte voetboog

Bij doorgezakte voeten of platvoeten is de voetboog doorgezakt tot op de grond. Niet alleen de buitenzijde van de voet rust op de grond, maar ook de binnenkant. Als je een voetafdruk maakt, dan zie je dat de voet over de volledige breedte een afdruk achterlaat. Veel platvoeten hebben een brede voorvoet en gaan gepaard met een naar binnen gekantelde enkel.

Klachten bij platvoeten of doorgezakte voeten

Niet iedereen met platvoeten heeft er last van. Je kunt platvoeten hebben zonder klachten te ontwikkelen. De meestgehoorde symptomen zijn pijn en vermoeidheid in voeten en onderbenen, met name na een tijdje staan of lopen. Ook knieklachten komen regelmatig voor en pijn aan de binnenzijde van de voet.

Mogelijke oorzaak van platvoeten of doorgezakte voeten

Platvoeten kunnen aangeboren zijn of ontstaan naarmate je ouder wordt (verworven platvoeten). Als voeten langdurig belast worden, kan doorzakken het gevolg zijn. De meeste mensen krijgen doorgezakte voeten naarmate ze ouder worden. Het is een geleidelijk proces dat jaren kan duren voordat je er last van krijgt. Maar hoe eerder gesignaleerd, hoe beter de voet geholpen kan worden door hem terug te brengen in de oorspronkelijke stand.

Oplossingen voor platvoeten

Aangeboren platvoeten zijn stug en hebben baat bij een drukverdelend voetbed. De stand van de voet wordt niet gecorrigeerd, omdat dit voor de voet onnatuurlijk zou zijn en zo’n correctie tot andere klachten zou leiden. De hiel moet voldoende steun krijgen. Dat kan door te zorgen voor een passende hielomsluiting in de schoen. Voor kinderen in de groei met platvoeten worden eveneens voetbedden op maat gemaakt. Kinderen hebben overigens tot ongeveer het 5e levensjaar van nature platvoeten die heel flexibel zijn. Vanaf 4 à 5-jarige leeftijd wordt de voetboog gevormd.

Platvoeten die gedurende je leven ontstaan, hebben baat bij een corrigerend voetbed in goede confectieschoenen. Het voetbed zorgt ervoor dat de natuurlijke stand van de voet teruggevonden wordt en vervolgklachten aan bijvoorbeeld enkels en knieën vermeden worden. Als extreme platvoeten niet meer te helpen zijn met een passend voetbed, dan kunnen maatschoenen uitkomst bieden.

Tip

Heeft u doorgezakte voeten, dan is het raadzaam om uw gewicht in de gaten te houden. Hoe zwaarder je bent, hoe eerder je voeten (verder) doorzakken en de klachten verergeren.

Persoonlijk advies

Laat uw voeten controleren door een voetspecialist. Zonder verplichtingen. Maak nu een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging. In Heerlen kunt u op dinsdag ook zonder afspraak terecht.

Drukverdelend voetbed

Een veelgebruikte oplossing bij platvoeten of doorgezakte voeten. Afhankelijk van het type voet en de mate waarin de voet is doorgezakt, wordt een voetbed op maat gemaakt.

Een natuurlijke steunzool

Ook interessant: onderzoek toont aan dat Afrikanen van nature hun voet anders belasten dan Nederlanders, waardoor zij minder voetklachten hebben.