Doorgezakte voet of platvoet

Heeft u doorgezakte voeten of platvoeten? Dan raakt uw gehele voet de ondergrond. Door de afwijkende stand van uw voet wordt uw hele lichaam anders belast. Dit kan klachten geven, maar gelukkig zijn er diverse behandelmogelijkheden.

Wat is een doorgezakte voet?

Bij een doorgezakte voet of platvoet is de voetboog doorgezakt. De voet rust niet alleen aan de buitenzijde op de grond, maar ook aan de binnenkant. Wanneer er een voetafdruk wordt gemaakt, zie je dat de voet over de volledige breedte een afdruk achterlaat. Veel platvoeten hebben een brede voorvoet en een naar binnen gekantelde enkel.

Verschijnselen platvoeten

Niet iedereen met platvoeten heeft er last van. U kunt doorgezakte voeten hebben zonder klachten te ervaren. De meest gehoorde klachten bij doorgezakte voeten zijn:

  • Pijn en vermoeidheid in de voeten en/of onderbenen
  • Pijn bij het (langdurig) lopen of staan
  • Pijn aan de binnenzijde van de voet
  • Pijn aan de enkels
  • Klachten aan de knieën

Wat zijn de oorzaken?

Platvoeten kunnen aangeboren zijn of ontstaan naarmate u ouder wordt. Wanneer uw voeten langdurig belast worden kan doorzakken het gevolg zijn. De meeste mensen krijgen doorgezakte voeten naarmate ze ouder worden. Kinderen hebben overigens tot ongeveer het 5de levensjaar van nature platvoeten. Vanaf 4 à 5-jarige leeftijd wordt de voetboog gevormd.

Stijve en flexibele platvoeten

Er zijn twee typen doorgezakte voeten te onderscheiden: stijve en flexibele platvoeten. Bij de flexibele platvoet verdwijnt de voetboog doordat de voeten doorzakken. Wanneer de voet op de tenen staat, is de voetboog wel weer zichtbaar. Dit in tegenstelling tot stijve platvoeten waarbij de voetboog zowel bij het plat op de grond staan als het op de tenen staan niet zichtbaar is. Jonge kinderen hebben vaak een flexibele platvoet.

Oplossingen voor aangeboren platvoeten

Bent u geboren met doorgezakte voeten? Dan raden wij vaak een drukverdelend voetbed aan. We corrigeren de stand van uw voet minimaal (dat wil zeggen: we corrigeren of compenseren zover de voetboog het toelaat), omdat dit onnatuurlijk zou zijn en juist weer tot andere klachten zou kunnen leiden. Naast een goed voetbed is een goede ondersteuning van uw hiel van belang. Een passende hielomsluiting in de schoen is dan ook essentieel.

Wist u dat voor kinderen in de groei met platvoeten eveneens voetbedden op maat worden gemaakt?

Oplossingen voor doorgezakte voeten

Zijn uw voeten gedurende uw leven doorgezakt? Dan hebben ze baat bij een corrigerend voetbed en goede confectieschoenen. Het voetbed zorgt ervoor dat de voet teruggebracht wordt in de natuurlijke stand, zodat klachten aan bijvoorbeeld de enkels en knieën vermeden worden. Bij extreme platvoeten kan het zijn dat een corrigerend voetbed niet meer voldoende helpt. Maatschoenen kunnen dan uitkomst bieden.

Tip: Heeft u doorgezakte voeten? Dan is het raadzaam om uw gewicht in de gaten te houden. Hoe zwaarder u bent, hoe eerder uw voeten (verder) doorzakken en de klachten verergeren.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u last van doorgezakte voeten? Wilt u weten hoe u pijnklachten kunt tegengaan? Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt. Wacht niet te lang. Hoe eerder een doorgezakte voet wordt gesignaleerd, hoe beter de voet geholpen kan worden hem terug te brengen in de oorspronkelijke stand. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.