Blog | Oplossingen voor voetafwikkelproblemen

Voetafwikkelproblemen kun je oplossen!

“Als schoentechnicus kan ik veel doen om een goede voetafwikkeling te bevorderen. Met aanpassingen aan de schoen kun je voetafwikkelproblemen opvangen. Hiervoor zijn meerdere keuzemogelijkheden, zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde. Bij gevoelige voeten hoort bijvoorbeeld een zachte binnenvoering. Daarom is het belangrijk de voetafwikkeling te bespreken met de schoentechnicus. Welk materiaal is geschikt voor de binnenvoering? Welk ontwerp voor de buitenzijde van de schoen? Laat u adviseren!

Rigide enkel hindert soepele voetafwikkeling

Voetafwikkelproblemen kunnen het gevolg zijn van een noodzakelijke medische ingreep. Een voet- of enkeloperatie kan nodig zijn bij slijtageprocessen in de voet. Of bij artrose in het enkelgewricht. Ik zie ook sporters die een operatie hebben ondergaan, omdat ze hun voeten jarenlang hebben overbelast. Als de enkel wordt vastgezet, waardoor hij niet meer kan meebewegen, noemen we dit een rigide enkel. Een soepele afwikkeling van de voet is dan niet meer mogelijk. Om hiervoor de ideale schoenoplossing te vinden, is het heel belangrijk om goed te luisteren naar de cliënt.

We maken de voetafwikkeling een stuk vloeiender

Bij een bestaande schoen kunnen we problemen met de voetafwikkeling op verschillende manieren oplossen. Een eerste mogelijkheid is een met koolstof verstevigde zool. Deze wordt aan de onderkant van de schoen aangebracht. Die zool is zo stijf als een plank. Dat geeft steun aan de starre voet bij de afwikkeling. Een andere mogelijkheid is het afronden van de hak. Daardoor kun je de voet in een kleinere hoek neerzetten, waardoor de voetafwikkeling een stuk gemakkelijker begint.

We zorgen voor een mooi schoenontwerp

Bij een orthopedische schoen houd ik in het ontwerp rekening met de voetafwikkeling. Het voetbed wordt bij orthopedische schoenen verstevigd. Dit gebeurt door middel van een supplement van kurk. Daardoor wordt de schoenzool weliswaar dikker, maar dat kunnen we camoufleren. Hiervoor gebruiken we een band aan de zijkant van de schoen. Dit lukt bij een sportieve sneaker natuurlijk beter dan bij een klassieke herenschoen met dunne leren zool.

Pijnlijke voeten door vele operaties

Om een voorbeeld te geven: laatst zag ik Arno. Hij heeft vanwege zijn klompvoeten een lange geschiedenis van operaties aan zijn voeten. Ook voor hem heb ik deze technieken ingezet om een soepele voetafwikkeling te verkrijgen. Dat kon zonder afbreuk te doen aan het aantrekkelijke uiterlijk van de schoenen. Daarbij heeft hij heel gevoelige voeten vanwege het vele littekenweefsel dat hij heeft overgehouden aan de operaties. Daarom heb ik een oplossing toegepast die ook bij diabetici goed werkt. Door een zachte voering van Drylex heeft hij minder littekenpijn tijdens het lopen.

Vaker een stuk kunnen lopen

Omdat Arno’s hele voet gevoelig is geworden, was het niet voldoende om volledig op de enkel te focussen. Ik denk met hem mee vanuit zijn situatie en ervaring. Op deze manier werken we toe naar een voor hem draagbare schoen. Bij Arno leverde dat functionele schoenen op. Schoenen die comfortabel zitten en er mooi uitzien. Hij kan nu vaker uit zijn rolstoel komen om een stuk te lopen. Dat is pure winst.”

Hanssen Footcare Amersfoort John

John

Vestigingsmanager en orthopedisch schoentechnicus

Team Amersfoort

Meer weten over onze werkwijze?

Voor advies of meer informatie kunt u altijd contact opnemen. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.