Schoenen voor gewonde voeten | blog

Voorlopig orthopedisch schoeisel bij voetwonden

Wat draag je aan je voet(en) als je niet of nauwelijks kunt lopen door een verwonding? Orthopedisch schoentechnicus John vertelt: Als tijdelijke oplossing voor gewonde voeten verzorgen wij ook revalidatieschoenen. Deze schoenen worden ‘voorlopig orthopedisch schoeisel’ genoemd. Qua uiterlijk lijken deze schoenen niet zozeer op schoenen, maar meer op stevige pantoffels. En toch zit er alles in verwerkt wat de gewonde voeten nodig hebben, zoals steun op de juiste plaatsen, een maatvoetbed en bescherming of uitsparingen waar nodig. Vanzelfsprekend wordt dit schoeisel geheel op maat aangepast aan wat de voeten nodig hebben om zo optimaal mogelijk te genezen.

Op voorschrift van een medisch specialist

Voorlopig orthopedisch schoeisel (afgekort VLOS) wordt altijd aangemeten op voorschrift van een behandelend arts, bijvoorbeeld een revalidatiearts, orthopedisch chirurg, vaatchirurg of internist. De voorlopige orthopedische schoenen worden ingezet bij ziektebeelden waarbij nog niet duidelijk is hoe de uiteindelijke situatie zal worden. Bij de behandeling van ernstige voetwonden is een compleet medisch team betrokken, waaronder een podotherapeut en een orthopedisch schoenmaker. Vanuit het multidisciplinaire behandelteam wordt al in een vroeg stadium een plan gemaakt hoe de voetwonden te behandelen. Voor voorlopig orthopedisch schoeisel wordt gekozen als de situatie van de voet(en) nog niet stabiel is. Bijvoorbeeeld als de voetvorm nog verandert gedurende het genezingsproces.

Diabetische wonden

Zo’n genezingsproces kan met name bij diabetici relatief lang duren. Zij lopen door hun ziekte al een groter risico op wonden aan hun voeten. Doordat de zenuwbanen aangetast raken, krijgen diabetici minder gevoel in hun voeten en merken ze wondjes minder snel op. Ook de genezing gaat langzamer, doordat de bloedcirculatie minder goed werkt. Hierdoor worden minder voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen langzamer afgevoerd via het bloed. Dit maakt dat diabetische wonden extra aandacht vereisen om een gezonde genezing te bevorderen.

Voorlopige orthopedische schoenen zijn een tijdelijke oplossing

Voorlopige orthopedische schoenen zijn altijd tijdelijk. Ze zijn bedoeld om een genezingsperiode te overbruggen. De schoenen worden gemaakt van zwart orthopedisch vilt, op basis van een leest en een voetbed op maat. Stel je er echter geen ‘normale’ schoenen bij voor. Ze zijn niet mooi, maar o zo belangrijk voor bescherming van de voeten, zolang een wond nog aan het genezen is. En een uitkomst om toch enigszins mobiel te zijn tijdens een revalidatieperiode.

Overstap naar echte schoenen

Als het ergste achter de rug is, de wond voldoende is geheeld en de voetvorm stabiel blijft, kunnen we starten met het aanmeten van de echte orthopedische schoenen. Voor de nog kwetsbare huid kiezen we materialen die zacht aanvoelen en prettig draagbaar zijn. In dit stadium wordt het ook een stuk leuker met het uitzoeken van een passend model en mooie leersoorten en kleuren 🙂

Hanssen Footcare Amersfoort John

John

Vestigingsmanager en orthopedisch schoentechnicus

Team Amersfoort

Meer weten over onze werkwijze?

Voor advies of meer informatie kunt u altijd contact opnemen. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.

Vakmanschap op maat

Een uitgebreide collectie schoenen voor voeten die niet in standaard confectieschoenen passen.