Drie zorgondernemers behalen juridisch succes voor gehele branche

Indexering en eerlijke vergoedingen voor orthopedische hulpmiddelen

Hanssen Footcare, Buchrnhornen voet- en beweegcentrum en Voetzorg Noord-Holland, drie zorgaanbieders van medisch orthopedische hulpmiddelen spanden ondersteund door Dirkzwager legal & tax twee kort gedingen aan tegen zorgverzekeraars VGZ en CZ. Omdat de vergoedingen voor hun werk niet reëel meer waren en omdat praten over indexering en eerlijke tarieven niet meer werkte. Met succes. Niet alleen voor zichzelf, voor de hele branche.

Met een crowdfundingsactie vragen zij nu om bijdragen in de juridische kosten ter waarde van 157.000 euro. “We vertrouwen op solidariteit en steun van onze collega’s”, aldus de initiatiefnemers. “Alle aanbieders van medisch orthopedische hulpmiddelen gaan er komend jaar zeker 20% in omzet op vooruit bij hun contracten met VGZ en CZ. Andere verzekeraars zullen naar verwachting hun tarieven in dezelfde lijn omhoog aanpassen. We zijn blij met dit resultaat! Voor onszelf, voor onze branche en zeker ook voor onze cliënten.”

Achtergrond

Tarieven van zorgverzekeraars voor orthopedische hulpmiddelen bewogen al jaren niet mee met de inflatie en werden steeds kariger. Franc van der Linden, Rob Buchrnhornen en Gerard Gravemaker zagen de toekomst voor hun branche steeds somberder in en ondervonden dat overleg met de verzekeraars niet goed liep. Samen hebben zij vervolgens gedurende een periode van meer dan een jaar uitgebreide voorbereidingen getroffen om tot een goed onderbouwde en sterke zaak te komen. Hiermee was een goede basis gelegd voor de twee kort gedingen. In de zaak tegen VGZ kwam het niet tot een uitspraak. Na een vingerwijzing van de rechter volgde intensieve onderhandelingen en uiteindelijk kwam er een akkoord. In de zaak tegen CZ kwam het wel tot een uitspraak. De rechter stelde de zorgaanbieders overwegend in het gelijk: CZ werd verplicht om de huidige tarieven met 16% te indexeren vanaf 1 december 2024, en per 1 januari 2025 met 20%. Uit de rechterlijke uitspraak blijkt dat CZ de verplicht gestelde tariefverhoging zal hanteren voor de gehele branche.

De initiatiefnemers betaalden de juridische kosten zelf en dat is een grote kostenpost voor hun bedrijven. Ook omdat ze er naast geld, veel energie en tijd in stopten over een periode van meer dan een jaar. Met een crowdfundingsactie vragen de drie zorgaanbieders een vrijwillige bijdrage om de juridische kosten te drukken van 157.000 euro.

Waarom juridische stappen?

“Wij zetten juridische stappen omdat andere middelen niet meer werkten”, aldus de initiatiefnemers. “Wij deden dit vanuit principes, vanuit zorg voor onze branche, ons vak en onze cliënten. Wij geloven in samen sterk en werken vanuit drie waarden: eerlijke tarieven, recht op toegang tot hulpmiddelenzorg en samen verantwoordelijkheid dragen voor kwaliteit en betaalbaarheid van zorg.”

Eerlijke tarieven

Eerlijke tarieven voor medisch orthopedische hulpmiddelen en eerlijke risicoverdeling. Dat vinden de initiatiefnemers noodzakelijk. “Zodat bedrijven gezond en toekomstbestendig kunnen werken”, zegt Franc.

Recht op toegang

“We zorgen met onze hulpmiddelen voor zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid van patiënten die te maken hebben met ernstige functionerings- of mobiliteitsproblemen. Toegang tot passende hulpmiddelenzorg is een recht voor ieder die daarop aangewezen is.” Aldus Rob.

Verantwoordelijkheid samen dragen

“Samen verantwoordelijkheid zijn voor de kwaliteit van goede, toekomstbestendige zorg met medisch orthopedische hulpmiddelen. Met oog voor elkaars belangen, op een eerlijk speelveld. Zo willen we werken”, zegt Gerard.

Overleg is altijd beter, maar zo kan het ook

“Juridische stappen waren nodig. Wij werken niet in de vrije markt, maar zijn voor onze vergoedingen afhankelijk van de tarieven van zorgverzekeraars. Zij hebben zorgplicht, de branche werkt aan kwaliteit en betaalbaarheid van de orthopedische hulpmiddelen. Zo is de rolverdeling. Dat werkt alleen met gezonde economische randvoorwaarden, zoals marktconforme vergoedingen van de zorgverzekeraars. Nu inflatie overal is, kunnen wij daar niet tegenop werken met efficiency en innovaties. Tarieven moeten meebewegen. De rechter vond dat ook en zag noodzaak om een voorziening te treffen.”

Hoe verder?

“We zijn blij met het resultaat en staken hiervoor graag onze nek uit. Als het moet doen we het zo weer. Maar het liefst blijven we met alle partijen in overleg over de kwaliteit en de betaalbaarheid van orthopedische hulpmiddelen. Open en met oog voor elkaars belangen. Altijd.” Aldus de initiatiefnemers.