Voetzorg bij de ziekte van Parkinson

Gevolgen van de ziekte van Parkinson voor bewegen en lopen

Voetzorg bij de ziekte van Parkinson is erop gericht om zo stabiel mogelijk te blijven lopen. Parkinsonpatiënten merken dat hun bewegingen steeds minder vloeiend worden: armen en benen gaan trillen, het is lastig of niet meer mogelijk een goede houding aan te nemen en evenwicht bewaren wordt steeds moeilijker. Dit is een geleidelijk proces. Parkinson is een progressieve ziekte. Dat wil zeggen dat de symptomen en klachten die bij de ziekte optreden, blijvend zijn en de verloren functies niet meer herstellen. In het begin zijn er nog nauwelijks waarneembare klachten, maar gaandeweg wordt bewegen en lopen moeizamer. Het trillen wordt heftiger en de coördinatie van armen en benen wordt minder.

Voetklachten bij de ziekte van Parkinson

Ook lopen wordt steeds moeilijker. Het is dan extra belangrijk om te weten hoe je voeten ervoor staan. Is de voet in staat om de juiste loopbeweging te maken? Zijn er pijnklachten, niet alleen aan de voeten, maar ook bijvoorbeeld in knieën, heupen of rug? Zijn de schoenen nog passend en geven ze voldoende steun? Door onderzoek van voeten, houding en looppatroon wordt duidelijk waar eventueel extra ondersteuning of stabiliteit nodig is. De voetstand kan vaak gecorrigeerd worden, bijvoorbeeld met een maatvoetbed of een schoenaanpassing. Een advies welke schoenen het beste passen om zo mobiel mogelijk te blijven en stabiel te lopen, is in het beginstadium van de ziekte vaak voldoende.

Voetzorg voor parkinsonpatiënten

Voetzorg voor parkinsonpatiënten is erop gericht de gevolgen van de ziekte zoveel mogelijk te beperken. Gedurende het zorgtraject voor parkinsonpatiënten werken verschillende specialisten en paramedici samen om de kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden. Om bewegen en lopen zo lang mogelijk te ondersteunen, zijn podotherapeut en orthopedisch schoentechnoloog de aangewezen specialisten. Zij helpen bijvoorbeeld met behandeling van voetklachten die het gevolg zijn van een veranderende voetstand. Ook helpen ze met het aanmeten van passend, comfortabel, stabiel schoeisel en een maatvoetbed dat steun geeft en de juiste loopbeweging bevordert.

Hoe helpt de podotherapeut parkinsonpatiënten?

De podotherapeut onderzoekt de voeten en tenen op afwijkingen in onder meer vorm en beweeglijkheid, en analyseert de houding en loopbeweging. Ook de huid wordt onderzocht om drukpunten en andere huidaandoeningen op te sporen. Met een voetdrukmeting wordt gekeken hoe het gewicht door de voet opgevangen wordt in stilstand en tijdens het lopen. Dit gebeurt waar nodig in afstemming met de fysiotherapeut. Regelmatig zien we dat tenen in klauwstand gaan staan om meer grip te krijgen tijdens het lopen. Als dit klachten geeft, kan de podotherapeut bijvoorbeeld een teenorthese aanmeten die de teenstand corrigeert. Ook kan de podotherapeut met een maatvoetbed zorgen voor verlichting op drukpunten onder de voet of voor extra steun om de voet in de juiste stand te houden.

Wat kan de orthopedisch schoentechnoloog doen voor parkinsonpatiënten?

De orthopedisch schoentechnoloog adviseert over de juiste confectieschoenen, zorgt voor een aanpassing aan bestaande confectieschoenen, of meet maatschoenen aan. Dit gebeurt op indicatie van de medisch specialist. Ook meet de orthopedisch schoentechnoloog maatvoetbedden aan. Parkinsonpatiënten hebben vaak baat bij schoenen die goed aansluiten rondom de hiel en de enkels. Dit zorgt voor meer balans tijdens het lopen. Ook een bredere hak onder de schoenen zorgt voor meer stabiliteit. Om te zorgen dat een parkinsonpatiënt niet voorover valt tijdens het lopen, kan de afwikkeling van de voet beperkt worden met een schoenaanpassing. Bij (semi-)orthopedische maatschoenen kan in plaats van een vetersluiting gekozen worden voor een klittenbandsluiting, eventueel in combinatie met een rits. Die is gemakkelijker te gebruiken bij trillende handen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe wij kunnen helpen met goede voetzorg en passende schoenen voor parkinsonpatiënten? Neem gerust contact met ons op voor informatie en advies. Wij helpen graag om pijn en ongevallen tijdens het lopen te voorkomen.

Leon medische sandalen

Léon

Vestigingsmanager en orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek

Afspraak maken

  • In verband met uw privacy adviseren wij u geen medische gegevens achter te laten in dit veld.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen

Hier vindt u ons

Hanssen Footcare heeft vestigingen en spreekuurlocaties in verschillende regio’s.