Behandeling van voetproblemen bij diabetes | blog

Voetzorg bij diabetes

Diabetespatiënten hebben vaak last van voetproblemen. Als podotherapeut ben je een schakel in de behandeling van die voetproblemen. Daarbij werk je nauw samen met de pedicure, de huisarts, de orthopedisch schoentechnicus, de orthopedisch chirurg en soms ook met de revalidatiearts.

Diabetische wondjes ernstig risico voor infectie

Diabetes kan gepaard gaan met standafwijkingen van de tenen en met drukplekken onder de voorvoeten en aan de tenen. Die drukplekken kunnen tot eeltvorming leiden. Onder het eelt ontstaan dan diabetische wondjes die de patiënt niet voelt. Dat is het gevolg van de voor diabetes kenmerkende neuropathie (aandoening van de zenuwen). Daarbij worden pijnsignalen niet door de zenuwen doorgegeven. Omdat de patiënt geen pijn voelt, kan hij de wondjes niet ontzien. Gevolg is dat de wondjes niet genezen. Er is mogelijk ernstig gevaar voor infectie als de wondjes niet behandeld worden.

Druk op de tenen verminderen met een teenorthese

Bij de behandeling haal ik het eelt weg zodat de wond kan genezen. Met behulp van een orthese leg ik de tenen drukvrij. Een teenorthese wordt gemaakt van siliconenrubber dat op de voet gekneed wordt. Met behulp van een katalysator hardt het uit binnen drie minuten. Daarbij controleer ik aan de huid of het goed zit. De diabetespatiënt krijgt immers geen signalen door vanwege de neuropathie. Steunzolen maken om de voeten drukvrij te leggen en behandeling van ingegroeide nagels hoort ook bij mijn behandelpakket als podotherapeut.

Voetscreening voor preventieve voetzorg

Verder geef ik als podotherapeut preventieve hulp aan de diabetespatiënt. Zo doe ik in opdracht van de huisarts een voetscreening. Daarbij meet ik onder andere de doorbloeding van de voeten met behulp van een meet-pen met sensor en een geleidende gel. Dit heet een Doppler-meting. Verder doe ik tests naar het gevoel in de voet en beoordeel ik de standafwijkingen van de tenen. Dit alles heeft tot doel om het risico op het ontstaan van ulcera (diabetische wonden) in kaart te brengen. Een risico dat wordt uitgedrukt in de Sims-classificatie. Dit helpt bij het geven van preventieve zorg aan de patiënt en bij het bepalen van een zorgplan voor het komende jaar.

Interesse voor ouderen

Als podotherapeut is het belangrijk om begrip te hebben voor met name oudere patiënten die vaak last hebben van pijn of ziek zijn. Ik werk graag met ouderen en kan het goed met ze vinden. Ik bewonder ze om al hun levenservaring. Juist ouderen waarderen het als je oprecht geïnteresseerd bent.

Doorverwijzing door de diabetesverpleegkundige

Eén van mijn cliënten kwam bij mij na doorverwijzing door de diabetesverpleegkundige. Zij had wonden onder haar voeten in een vergevorderd stadium. Nu zijn ze teruggedrongen en gestabiliseerd. Eens per maand komt ze bij mij voor behandeling van haar voeten. Samen met de andere voetspecialisten hebben we ervoor gezorgd dat ze langer en verder kan lopen. En ze hoeft zich nu minder zorgen te maken over infectiegevaar aan haar voeten.

Ilse

Hoofd podotherapie en (diabetes)podotherapeut

Team Heerlen – Hoensbroek

Wilt u meer weten?

Voor advies of meer informatie kunt u altijd contact opnemen. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.