Voetdrukmeting in de schoen voor patiënten

Voetdrukmeting in de schoen

Bij Hanssen Footcare kunnen wij op verschillende manieren de druk onder de voet meten. Bij een eerste voetencheck gebruiken wij bijvoorbeeld een loopband, blauwdruk of podoscoop. Voor patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist en waarbij de druk onder de voet tijdens het lopen specifieker onderzocht moet worden, hebben we de voetdrukmeting in de schoen. We gebruiken deze speciale voetdrukmeting in de schoen vooral bij patiënten die verminderd gevoel in hun voeten hebben (bijvoorbeeld door diabetes). Zij kunnen zelf vaak niet precies aangeven waar ze druk of pijn voelen. Ook gebruiken we de voetdrukmeting in de schoen om te controleren of een wondgebied goed vrij ligt van druk.

Voetdruk meten in de schoen tijdens het lopen

De voetdrukmeting in de schoen is een manier om nauwkeurig te bepalen hoe hoog de druk onder de voet is tijdens het lopen. Wij werken met meetzolen die in de eigen (orthopedische) schoenen van de patiënt worden gelegd. De meetzolen kunnen al dan niet op uw steunzool gelegd worden. Deze meetzolen registreren tijdens het lopen exact hoeveel druk er onder de voet uitgeoefend wordt. We zien daardoor precies in beeld en in cijfers, op welke plek(ken) de hoogste druk zit en waar de patiënt een verhoogd risico loopt op wonden. De meetgegevens worden geanalyseerd door uw schoentechnicus of podotherapeut. Deze uitkomsten bespreken wij vervolgens met de behandelend arts. In overleg met de behandelend arts kunnen wij hierdoor steeds gerichter uw (orthopedische) schoenen of steunzolen aanpassen. Ook kunnen wij meten of eerdere aanpassingen aan uw schoenen of aan de steunzool het gewenste effect hebben gehad.

Hoe preciezer de meting, hoe effectiever de schoenaanpassing

De voetdrukmeting in de schoen is erg waardevol. Dat komt doordat wij onder normale omstandigheden kunnen meten hoe de drukverdeling verloopt voor een patiënt met specifieke voetproblemen. Iemand heeft zijn eigen vertrouwde (orthopedische) schoenen aan en loopt op zijn eigen manier in zijn eigen tempo. Daardoor kun je een heel waarheidsgetrouwe meting doen. En hoe preciezer de meting, hoe beter de orthopedische schoenen aangepast kunnen worden voor de specifieke voetproblematiek.

Wetenschappelijk bewezen

Het is wetenschappelijk bewezen dat de voetdrukmeting in de schoen effectief is. Op basis van deze meting kunnen (herhaalde) wonden aan voeten voorkomen worden door het tijdig aanpassen van (orthopedisch) schoeisel. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een gerichte voetdrukmeting in de schoen? Vraag ernaar bij uw behandelend arts of neem contact met ons op. We helpen u graag.

Freek orthopedisch schoentechnicus Heerlen

Freek

Orthopedisch schoentechnoloog

Team Heerlen – Hoensbroek

Meer weten over onze werkwijze?

Voor advies of meer informatie kunt u altijd contact opnemen. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.

Vakmanschap op maat

Een uitgebreide collectie voor voeten die niet in standaard confectieschoenen passen.

Hier vindt u ons

Hanssen Footcare heeft vestigingen en spreekuurlocaties in verschillende regio’s.