Blog | Schoenen voor reumavoeten

Reumavoeten pijnlijk om op te lopen

Reumavoeten hebben de nare eigenschap dat het lastig en pijnlijk is om er op te lopen. Daarom is het extra belangrijk dat schoenen voor reumavoeten goed passen en niet knellen. Om reumaklachten op te kunnen lossen volg ik de wensen van de klant, want die weet zelf heel goed wat hij wil. Iemand die veel in huis is, heeft meer baat bij goede sloffen dan bij stevige wandelschoenen. Voor de juiste technische oplossing van zijn of haar voetklachten volg ik de vormen van de voet bij het ontwerp van de schoen.

Vroegtijdige slijtage van de gewrichten

Bij reuma vindt vernauwing plaats in de gewrichten. Door een afwijking in het afweersysteem van de patiënt raken de gewrichtsdelen die zorgen voor een soepele beweging van het gewricht vroegtijdig versleten. De botdelen komen daardoor dichter bij elkaar en bewegen stroef. Standaard hebben mijn cliënten met reuma last van voorvoetklachten. Die zijn het gevolg van afname van het onderhuids bindweefsel en van vergroeiing van de gewrichten aan de kop van de middenvoetsbeentjes. Verder zijn de teengewrichten knobbelig. In de enkel zijn er klachten van het spronggewricht, dat de op- en zijwaartse voetbeweging mogelijk maakt.

Voetafwikkeling versoepelen

Om de stroeve voetafwikkeling te versoepelen is een goede voetopstelling van wezenlijk belang. Hiervoor maak ik de schoenzool helemaal stijf. Voorin de schoen komt extra ruimte voor de gevoelige en knobbelige tenen. De hiel zet ik hoger dan de bal van de voet, waardoor minder hielheffing nodig is bij het afzetten. En dat vermindert weer de pijn tijdens het lopen. Bij reumapatiënten moet je niet te veel corrigeren, maar juist proberen om een goede balans te vinden tussen de voor- en de achterzijde van de voet.

Schoensluitingen met klittenband

Mijn ervaring is dat mensen met reuma een voorkeur hebben voor schoenen die zowel zacht, verend als licht van gewicht zijn. Een schoen ook die pijnloos en soepel draagt. Doordat de gehele lichaamsbeweging bij iemand met reuma stroever is, gaat het bukken ook moeilijk. De fijne motoriek is verstoord en dus lukt het niet goed om de schoenveters met de handen te strikken. Vandaar dat ik meestal klittenband gebruik voor de schoensluiting.

Met schoenen voor reumavoeten gewoon je dagelijkse dingen doen

Pas geleden heb ik een paar heel hippe Lowa’s gemaakt voor onze klant Marja, een actieve vrouw uit Amsterdam-Noord. Zoals iedereen met reuma, zocht zij ook verlichting voor de chronische pijn in haar voeten. Dankzij de stevige schoenen met zachte binnenvoering kan zij haar vrijwilligerswerk als kok in een activiteitencentrum nu gewoon blijven doen. Bovendien krijgt ze van iedereen complimenten over het kleurige ontwerp van de schoenen. Dat iemand met reuma zijn dagelijkse dingen kan blijven doen, vind ik grote winst.

Hanssen Footcare Amersfoort John

John

Vestigingsmanager en orthopedisch schoentechnicus

Team Amersfoort

Meer weten over onze werkwijze?

Voor advies of meer informatie kunt u altijd contact opnemen. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.