Medische sandalen en slippers: gezond lopen in de zomer

Wat zijn de mogelijkheden voor mensen met orthopedisch schoeisel in de zomer? Een veelgehoorde vraag. Het antwoord is niet eenduidig te geven. Iedere voet is immers anders en heeft andere behoeften. Belangrijk is dat uw schoeisel stabiliteit en stevigheid biedt daar waar uw voeten het nodig hebben. Sandalen en slippers omsluiten de voet niet (volledig) en bieden hierdoor minder stabiliteit. Bij intensieve inspanning, zoals een langere wandeling, kunt u klachten krijgen omdat uw voeten ondersteuning missen.

Zijn orthopedische slippers en sandalen dan wel verstandig?

Vaak krijg ik de vraag of orthopedische slippers en sandalen dan überhaupt wel verstandig zijn. Mijn antwoord is dan: als uw situatie het toelaat is het geen probleem af en toe een slipper of sandaal te dragen. Ik begrijp heel goed dat u uw zomerjurk graag met iets luchtigs combineert als u bijvoorbeeld naar een feestje gaat.

De tip die ik mijn klanten altijd geef, is hun schoenen te zien als hulpmiddel: draag ze als u ze nodig heeft. Gaat u intensief bewegen? Kies dan voor uw orthopedische schoenen. Een warme en minder intensieve dag voor de boeg? Zolang het in uw situatie kan, mag u best af en toe een slipper of sandaal dragen.

Overigens geldt dit niet enkel voor mensen met orthopedische schoenen. Ook mensen zonder voetklachten adviseer ik bij inspanning stevige schoenen te dragen. Na de zomer zien we vaak een piek in het aantal voetklachten. Deze zijn grotendeels te wijten aan het langdurig dragen van slippers of sandalen die geen stabiliteit bieden. Ook mensen met initieel ‘gezonde voeten’ kunnen hier na een zomer last van krijgen.

Levertijd van orthopedische sandalen

Wanneer uw orthopedische schoenen bij ons ontwikkeld zijn, beschikken we over een leest waarop we ook sandalen voor u kunnen vervaardigen. De levertijd van dit op maat gemaakt zomerschoeisel is zo’n vijf tot zes weken. Wilt u voorbereid zijn op het zomerseizoen? Wacht dan niet te lang met uw keuze. Wanneer het kwik stijgt wilt u er natuurlijk graag gebruik van maken!

Afspraak maken

Heeft u interesse in orthopedische sandalen? Maak een afspraak met een van onze orthopedisch schoentechnologen. Wij voorzien u graag van een vrijblijvend advies en ontwikkelen graag een luchtige schoen voor u om in de zomer op te lopen.

Leon medische sandalen

Léon

Orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek