Beenlengteverschil na heupoperatie

Beenlengteverschil na operatie

Beenlengteverschil kan aangeboren zijn of tijdelijk optreden bij kinderen in de groei, maar de meeste mensen die ik zie hebben beenlengteverschil dat ontstaan is na een operatie aan de knie of heup. Ze hebben dan een ‘nieuwe knie’ of ‘nieuwe heup’ gekregen.

Veel voorkomende operaties

Knie- en heupoperaties zijn veel voorkomende ingrepen, met name bij ouderen. Patiënten die een dergelijke operatie ondergaan zijn zich ervan bewust dat na de operatie een periode van revalidatie volgt. In deze periode herstelt het lichaam en komt het opnieuw op krachten. Bij een nieuwe heup of nieuwe knie moet het lichaam opnieuw evenwicht vinden. Daarom is het vaak lastig om in de herstelperiode de pijn te duiden. Hoort de pijn bij het herstel of is er toch iets anders aan de hand?

Waarom ontstaan er klachten?

Als uw benen verschillende lengtes hebben, heeft u daar in principe niet direct last van. Klachten ontstaan zodra u (intensiever) gaat lopen en uw lichaam zich moet aanpassen aan de asymmetrische lengte van de benen.

Bij beenlengteverschil staan uw heupen scheef. Dat kunt u gaan voelen op veel plekken in uw lichaam: van uw enkels, knieën en heupen, tot diverse plekken in uw rug en nek. Dat komt omdat spieren een onnatuurlijk beweging moeten maken. Verkeerd bewegen en overbelasting kan voor pijn zorgen op verschillende plekken van het lichaam.

De meest gehoorde klacht bij beenlengteverschil is pijn in de (onder)rug en in de heupen. Deze klachten triggeren mij om het beenlengteverschil te controleren, zeker wanneer er sprake is van een knie- of heupoperatie.

Achterhalen of u beenlengteverschil heeft?

U weet pas of uw pijn veroorzaakt wordt door beenlengteverschil als dit door een arts onderzocht en vastgesteld is. De podotherapeut kan beenlengteverschil vaststellen met behulp van een zogenaamde bekkenpasser. Hiermee wordt gekeken of de heupen op gelijke hoogte staan.

Als orthopedisch schoentechnicus heb ik in mijn paskamer de beschikking over voethoogteplankjes in verschillende diktes. Hiermee kunnen we testen wat een prettige verhoging onder het kortste been is. Met deze gegevens kan ik bepalen hoe we die verhoging het beste in een schoenzool en/of voetbed kunnen verwerken.

Wat te doen aan beenlengteverschil na heupoperatie?

Door het beenlengteverschil ongedaan te maken wordt het evenwicht in het lichaam hersteld. De voethoogteplankjes geven een indicatie van het aantal millimeters waarmee de hak van de schoen of het maatvoetbed verhoogd moet worden. Is het beenlengteverschil groot, dan kies ik vaak voor beide oplossingen tegelijk. Dan verdeel ik de te compenseren hoogte over de schoenzool en het voetbed.

We gaan overigens niet zomaar experimenteren met een schoenverhoging hoor. Het kan zijn dat er nog andere lichamelijke factoren een rol spelen, zoals een draaiing in de heup waar we rekening mee moeten houden. Een schoenaanpassing doen we daarom ook altijd in samenspraak met een behandelend arts of fysiotherapeut.

Kom in actie tegen de pijn!

Denkt u dat er bij u sprake is van beenlengteverschil na een heupoperatie? Op onze pagina over beenlengteverschil leest u alles over de pijnklachten en mogelijke oplossingen. Blijf niet met klachten rondlopen. Kom langs voor een vrijblijvende voetencheck en achterhaal of beenlengteverschil na een knie- of heupoperatie bij u voor pijn zorgt. Na de voetencheck bekijken we graag hoe we beenlengteverschil in uw specifieke situatie kunnen compenseren. Vul eenvoudig onderstaand formulier in.

Ron

Orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen