Goede schoenen en toch blessures, hoe kan dat? | blog

Westerlingen hebben meer voetklachten

Als podotherapeut ben ik altijd op zoek naar de perfecte oplossing voor voetklachten. Vanuit een brede interesse in alles wat met voeten te maken heeft, lees ik graag over onderzoek en nieuwe inzichten op dit gebied. Interessant vind ik de inzichten van inspanningsfysioloog Wil van Bakel. Hij heeft gezocht naar antwoord op de vraag hoe het kan dat Nederlanders relatief veel blessures hebben als gevolg van lopen, terwijl ze de beschikking hebben over kwalitatief goed schoeisel. Dit in tegenstelling tot mensen uit andere bevolkingsgroepen, die met schoeisel van lage kwaliteit veel minder voetklachten ontwikkelen.

Zwaar belaste voeten zonder klachten

Inspanningsfysioloog Wil van Bakel heeft empirisch onderzoek gedaan naar voetklachten bij een aantal bevolkingsgroepen op deze wereld. Het gaat om de Sherpa’s uit Nepal, de Eskimo’s uit Groenland, de Kilimanjaro uit Tanzania en de Masai uit Kenia. Van deze groepen is bekend dat zij verre afstanden lopen en zwaar belast worden in het dagelijks leven. Zij dragen schoeisel van lage kwaliteit. Toch hebben zij nauwelijks last van klachten die het gevolg zijn van lopen.

Goede schoenen en toch blessures

Dit in tegenstelling tot Nederlanders, die de beschikking hebben over goede schoenen. In ons land komen veel blessures voor. Vooral sportblessures kosten de Nederlandse samenleving veel geld en verzuim van werk en school. Ondanks de hoge kwaliteit van ons schoeisel, ontstaan er veel blessures. De centrale vraag in het onderzoek is dan ook waarom er onder de onderzochte bevolkingsgroepen weinig en in de westerse wereld veel blessures ontstaan.

Hebben we luie voeten? 

In zekere zin hebben we luie voeten. In ieder geval voeten die minder getraind zijn. Het aantal loopblessures bij de onderzochte niet-westerse bevolkingsgroepen lijkt niet beïnvloed te worden door het soort schoeisel, de mate van belasting van de voeten of de voetvorm. Bij westerlingen is dit wel het geval. Westerlingen zijn vatbaarder voor blessures als ze kwalitatief minder goede schoenen dragen of hun voeten overmatig belasten.

Wat maakt de voeten weerbaar?

Sherpa’s, Eskimo’s en Masai lopen vanaf jonge leeftijd op vaak op een oneffen ondergrond. Dit zorgt voor een goede conditie van de voeten. In het Westen is dit niet het geval en wordt er al snel aandacht besteed aan goede schoenen. Het dagelijks leven is onder andere door computergebruik ook minder lichamelijk inspannend. Met als gevolg dat de voeten minder geoefend en daardoor in slechtere conditie zijn. Recreatiesporters stellen regelmatig doelen voor zichzelf die de belastbaarheid van hun voeten overstijgen, met blessures tot gevolg.

Wat kunnen we met deze bevindingen

Het onderzoek is vooral verkennend en eindigt met ideeën voor verder onderzoek. Het wekt de indruk dat westerlingen terug moeten naar een staat van natuurlijk leven die wij verloren zijn. Of dat realistisch is, is de vraag. Feit is wel dat er echt minder voetklachten te vinden zijn onder de mensen aldaar. Het is ook mogelijk dat verschillende culturen verschillend communiceren over lichamelijke ongemakken. Het lijkt me goed dat dit verder onderzocht wordt. Voor mijn dagelijkse praktijk zie ik het als een bevestiging dat trainen van de voetspieren zinvol is om de conditie van de voeten te verbeteren. Voeten trainen hoeft niet moeilijk te zijn. Maak gerust een afspraak als u wilt weten welke oefeningen voor uw voeten geschikt zijn. Ik adviseer u graag!

Ilse

Hoofd podotherapie en (diabetes)podotherapeut

Team Heerlen – Hoensbroek

Hier vindt u ons

Hanssen Footcare heeft vestigingen en spreekuurlocaties in verschillende regio’s.

Vrijblijvende voetencheck

Eerst een advies? Laat uw voeten vrijblijvend controleren. U weet snel waar u aan toe bent.