Artrosevoet

Heeft u een artrosevoet? Dan kunt u problemen krijgen met lopen. Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen er last van.

Wat is een artrosevoet?

Een artrosevoet ontstaat naarmate u ouder wordt, of als gevolg van langdurig zware belasting. Ook ontstekingsreacties of slappe gewrichtsbanden kunnen artrose veroorzaken. Het kraakbeen in uw voet wordt dunner, zachter, brokkelig of verdwijnt helemaal. Pijnklachten ontstaan doordat twee botten over elkaar schuren, zonder de tussenkomst van kraakbeen.

Aan de rand van het gewricht kunnen knobbels ontstaan die de flexibiliteit van uw voet beperken. Deze botuitstulpingen worden osteofyten genoemd. Ook zien we bij artrosevoeten vaak een lichte ontsteking van het slijmvlies. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en er pijnklachten ontstaan bij de pezen.

Verschijnselen artrosevoet

  • Startpijn (pijn na een langere periode van rust)
  • Pijn bij het bewegen of belasten (de pijn verergert vaak in de loop van de dag of is juist sterker de dag of nacht na veel inspanning)
  • Bij ernstige artrose kan ook pijn in rust voorkomen
  • Pijn door een gewrichtsontsteking

Oorzaken

Artrose wordt vaak in één adem genoemd met veroudering. Dit is niet helemaal juist, want ook jonge mensen kunnen artrose hebben. Er spelen allerlei – ook nog onbekende – factoren een rol bij het ontstaan van artrose.

Goed om te weten is dat artrose niet hetzelfde is als botontkalking (of: osteoporose). Bij artrose is het kraakbeen in het gewricht aangedaan, terwijl bij botontkalking je botten steeds poreuzer worden. Daarnaast benoemen we hier graag het verschil tussen reumatoïde artritis en artrose. Want alhoewel artrose een vorm van reuma is en er als gevolg van de artrose ontstekingen kunnen ontstaan, gaat het niet om ontstekingsreuma.

Oplossingen

Een podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus adviseert u graag over schoenen en/of steunzolen op maat. Deze hulpmiddelen kunnen de belasting op uw bewegingsapparaat verminderen, waardoor klachten bij een artrosevoet kunnen worden verminderd of verholpen.

Ook raden wij voldoende lichaamsbeweging aan. Het is bewezen dat lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van functieverlies door artrose. Het is verstandig lichaamsbeweging geleidelijk aan op te bouwen. Een fysio- of oefentherapeut kan u hierbij helpen.

Tip: Heeft u artrosevoeten? Dan is het raadzaam om uw gewicht in de gaten te houden. Hoe lichter u bent, hoe minder gewicht er op de aangedane gewrichten komt te staan. U kunt zich laten adviseren door een diëtist.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u een artrosevoet? Dan heeft dit invloed op uw volledige bewegingsapparaat. Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt en ontdek hoe u pijnklachten als gevolg van een artrosevoet kunt tegengaan. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.