Capsulitis

Capsulitis is een gewrichtsontsteking in de voorvoet. U ervaart pijn onder de bal van uw voet en aan de teengewrichten. Met een juiste behandeling bent u, afhankelijk van de ernst van de ontsteking, meestal binnen enkele weken tot maanden weer pijnvrij.

Wat is capsulitis?

In uw voet worden de middenvoetsbeentjes en tenen met elkaar verbonden door het mtp-gewricht. Het mtp-gewricht is voorzien van een gewrichtskapsel. Bij capsulitis is er sprake van irritatie of een ontsteking van dit kapsel. Deze voetklacht ontstaat door overbelasting, als gevolg van een verkeerd looppatroon of bij een afwijkende voetstand. De klachten ontstaan vaak bij mensen waarbij de middenvoet is doorgezakt of bij mensen die een holle voet hebben.

Symptomen capsulitis

Capsulitis (gewrichtsontsteking in de voorvoet) geeft de volgende symptomen:

 • Pijn onder de bal van uw voet (stekende pijn tijdens het bewegen, zeurende pijn in situaties van rust)
 • Pijn aan de teengewrichten
 • Pijn bij het afzetten van de voet
 • Een branderig gevoel
 • Ochtendstijfheid

Oorzaken

Capsulitis kan diverse oorzaken hebben. Het kan ontstaan wanneer u in korte tijd veel intensiever bent gaan bewegen. Ook kan een afwijkende stand van de voeten of tenen capsulitis veroorzaken. Zo komt de klacht vaak voor bij mensen die een doorgezakte voet of holvoet hebben. Tot slot kan ook het dragen van te kleine of te smalle schoenen tot een gewrichtsontsteking in de voorvoet leiden. Zo duwen schoenen met een puntneus de middenvoetsbeentjes en tenen tegen elkaar. Een ontsteking ligt dan op de loer.

Behandeling van capsulitis

Hoe capsulitis behandeld wordt is afhankelijk van de oorzaak:

 • Rust bij overbelasting
  Wordt de gewrichtsontsteking in de voorvoet bij u veroorzaakt door overbelasting, dan is het belangrijk rust te nemen zodat de gewichtskapsels kunnen herstellen.
 • Steunzool op maat en afwikkelbalk bij afwijkende stand van de voet
  Is een doorgezakte voorvoet bij u de oorzaak van de ontsteking, dan kan een hulpmiddel zoals een op maat gemaakt voetbed ondersteuning bieden. Een steunzool corrigeert de stand van de voet en zorgt dat de voorvoet wordt ontlast. Op deze manier kan de ontsteking herstellen en in de toekomst worden voorkomen. In sommige gevallen voorzien wij de schoenen van een afwikkelbalk onder de bal van de voet. Op deze manier wordt de druk op de voorvoet bij het afwikkelen verminderd.
 • Schoenadvies bij verkeerd schoeisel
  Wordt capsulitis bij u veroorzaakt door het dragen van verkeerde schoenen? Dan voorzien wij u graag van een goed schoenadvies. Vaak is het dragen van goede confectieschoenen, al dan niet voorzien van een kleine aanpassing door onze schoenmakers, voldoende. In sommige gevallen adviseren wij (semi-)orthopedische schoenen om deze voetklacht te behandelen en in de toekomst te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de voet erg breed is en een normale confectieschoen geen soelaas biedt.

Vrijblijvende voetencheck

Herkent u zich in bovenstaande symptomen? Wilt u weten of u inderdaad last heeft van een gewrichtsontsteking in de voorvoet? Maak een afspraak voor een vrijblijvende voetencheck bij u in de buurt. Onze voetspecialisten onderzoeken vrijblijvend of het inderdaad capsulitis betreft. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck verplicht u tot niets.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
 • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.